Krakende vluchtelingengroep kost gemeente bijna 1,2 miljoen

De uitgeprocedeerde asielzoekers die zich verenigd hebben in de groep We Are Here heeft de gemeente Amsterdam bijna 1,2 miljoen euro gekost.

Een uitgeprocedeerde asielzoeker in de Vluchtgarage. Beeld anp
Een uitgeprocedeerde asielzoeker in de Vluchtgarage.Beeld anp

Dat meldt de gemeente in een schriftelijke beantwoording op vragen van Dilan Yesilgöz-Zegerius. Het raadslid bevroeg het college over de schade waar de gemeente voor moest opdraaien. In de Telegraaf werd een bedrag van 1,3 miljoen euro genoemd.

Volgens het college kloppen de cijfers niet helemaal. In een rekensom wordt uitgelegd hoe tot het bedrag van 1.184.000 euro is gekomen. Zo is ruim negen ton besteed aan het opvangen van de uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds 2012 door Amsterdam zwerven.

Schade
Daarnaast heeft de gemeente kosten (200.000 euro) gemaakt om de schade te herstellen die We Are Here in het voormalige stadsdeelkantoor aan de Pieter Calandlaan heeft aangericht. In het vluchtgebouw in de Jan Tooropstraat in Nieuw-West is de stad deels opgedraaid voor de gemaakte energiekosten, zo'n 24.000 euro.

Ook noemt het college de uren die gemeenteambtenaren hebben gemaakt omtrent We Are Here. Het schrijven van beleidsplannen, voorbereiden en voeren van juridische procedures, ontruimingen en het begeleiden van demonstraties worden als voorbeelden genoemd. Wat dat gekost heeft, kan de gemeente niet zeggen.

'Er is sinds 2012 veel ambtelijke capaciteit op gezet, maar wat de kosten daarvan zijn is niet terug te halen,' is in de brief aan de raad te lezen. De kosten worden deels verhaald bij het programma Openbare Orde en Veiligheid.

'Dit is voor niemand goed'
De gemeente is van mening dat het rondtrekkende en krakende bestaan voor de uitgeprocedeerden geen oplossing is. 'Deze situatie is voor niemand goed.'

In september 2012 sloegen drie asielzoekers uit Eritrea een tentje op in de achtertuin van de Diakonie aan de Nieuwe Herengracht. Met die actie wilden de vluchtelingen aandacht vragen voor hun situatie. Dat was het begin van een zwerftocht door de stad die nu al vier jaar voortduurt.

De groep trekt van kraakpand naar kraakpand. Bij een recente kraak in september schreef de groep in een persverklaring: 'Terwijl de gemeente Amsterdam bekend is met onze problemen, worden wij nog steeds niet behandeld als inwoners van de stad. We worden nu al voor de twintigste keer op straat gezet. We hebben geen toegang tot huisvesting, onderwijs, werk en reguliere zorg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden