Kraken: ja 62%, nee 37%

Ontruiming op het Damrak. Foto ANP Beeld
Ontruiming op het Damrak. Foto ANP

AMSTERDAM - De linksradicale jaren tachtig mogen onder vuur liggen, bijna twee derde van de Amsterdammers is nog altijd tegen een kraakverbod. Zeker: de kraakbeweging is verhard, maar in de stad wordt kraken net als destijds gezien als een goed en effectief middel tegen leegstand en woningnood.

Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau O+S onder vijfhonderd Amsterdammers in opdracht van Het Parool.

CDA, VVD en ChristenUnie dienden deze week een initiatiefwetsvoorstel in dat kraken tot een misdrijf maakt. Er komt, als het aan deze partijen ligt, een gevangenisstraf op te staan van maximaal twee jaar en acht maanden. In het parlement kan het voorstel rekenen op een meerderheid.

Ruim veertig procent van de Amsterdammers is echter ronduit tegen het voorstel. Twintig procent is eerder tegen dan voor. Eveneens twintig procent steunt het kraakverbod juist voluit, terwijl zeventien procent meer voor dan tegen is.

Dat is een steun in de rug voor het Amsterdamse stadsbestuur, dat zich deze week bij monde van PvdAwethouder Tjeerd Herrema nog tegen het kraakverbod uitsprak. Hij noemde het symboolwetgeving die niet tot minder leegstand leidt. Ook burgemeester Job Cohen nam het al diverse keren op voor krakers.

Opvallend is dat vooral Amsterdammers die ouder zijn dan veertig en dus de nu zo omstreden jaren tachtig bewust meemaakten, een uitgesproken mening hebben - voor én tegen. Bijna de helft van de Amsterdammers kent het verschijnsel kraken uit eigen ervaring. Twee derde geeft aan dat die ervaringen (overwegend) positief waren.

De verharding van de kraakbeweging, de toename van geweld en intimidatie rond de gekraakte panden en de gestage toestroom van buitenlandse krakers worden wel met zorg bekeken, zowel door voorals tegenstanders van een kraakverbod.

Toch denkt een ruime meerderheid dat de criminele excessen rond het kraken met de huidige wettelijke middelen prima zijn aan te pakken.

Over het argument dat krakers af moeten blijven van andermans eigendom, halen de meeste Amsterdammers hun schouders op. Belangrijker wordt gevonden dat met het kraken van panden iets wordt gedaan tegen leegstand en woningnood.

Dat zou goed zijn voor de leefbaarheid in de wijken.

De meeste Amsterdammers denken dat er in de stad tussen de vijfhonderd en duizend krakers zijn en tussen de honderd en tweehonderd kraakpanden. Volgens krakers zelf zijn er twee- tot driehonderd kraakpanden en vijfhonderd tot tweeduizend krakers. Officiële statistieken zijn er niet. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden