Update

Krachtige aardbeving in Californië

LOS ANGELES - Een aardbeving met kracht 5.4 op de schaal van Richter heeft gisteren rond het middaguur (gisteravond rond negen uur Nederlandse tijd) het zuiden van de staat Californië opgeschrikt. Er vielen geen slachtoffers, de schade was gering.

''Er zullen ongetwijfeld scheuren in plafonds zijn veroorzaakt en gebroken ruiten,'' aldus de seismoloog Kate Hutton van de US Geological Survey in Pasadena, ''maar de schade aan gebouwen zal wel meevallen. We zijn vergeten, ik althans, hoe een stevige aardbeving voelt. Dit is een oefening voor de echte zware, die ooit zal komen.''

De schok en de meer dan tien naschokken werden gevoeld in een gebied van Los Angeles tot San Diego, tot over de Mexicaanse grens in Tijuana en naar het noordoosten in Las Vegas. In het centrum van Los Angeles zwaaiden de toppen van sommige wolkenkrabbers enkele seconden.

Gouverneur Arnold Schwarzenegger zag de zaak wat ernstiger in dan het seismologisch instituut. Hij meende dat de regio aan een ramp is ontsnapt. ''Dat herinnert ons er weer eens aan dat we in Californië te allen tijde op alles voorbereid moeten zijn.''

Californië is een van de seismisch meest actieve gebieden in de wereld. De staat ligt boven de twee belangrijkste aardschollen, de plaat onder de Stille Oceaan en die onder het Noord-Amerikaans plateau. Er lopen meer dan driehonderd breuklijnen kriskras onder de staat door. In het zuiden van Californië worden jaarlijks meer dan tienduizend aardschokken gemeten, hoewel de meeste daarvan niet voelbaar zijn.

Het epicentrum van de schokken van gisteren lag in de buurt van Chino Hills, vijftig kilometer van het centrum van Los Angeles, op een diepte van dertien kilometer.

De laatste zware aardbeving deed zich voor op 17 januari 1994 in Northridge. Bij die beving, met een kracht van 6.7, vielen 72 doden en meer dan negenduizend gewonden. De materiële schade bedroeg ruim 25 miljard dollar.

In Tijuana, net over de grens met Mexico, werden uit voorzorg enkele gebouwen ontruimd. (HET PAROOL)

Mensen in downtown LA worden geëvacueerd na de aarbeving. Foto AP/Kim Johnson Flodin Beeld
Mensen in downtown LA worden geëvacueerd na de aarbeving. Foto AP/Kim Johnson Flodin
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden