Kraamkamer voor weidevogels

Na een ingewikkelde ruilverkaveling heeft Natuurmonumenten de hele polder IJdoorn in bezit. Het wordt een A-locatie voor kieviten en grutto's.

Durgerdam Beeld Jean-Pierre Jans
DurgerdamBeeld Jean-Pierre Jans

De grutto, de kievit, de wulp en de scholekster: ze zullen niet weten wat ze meemaken wanneer ze komend voorjaar neerstrijken in de polder IJdoorn om aan het nieuwe broedseizoen te beginnen.

Het vertrouwde grasland is tegen die tijd helemaal ingericht voor hun comfort. Lekker nat gras, variërend in hoogte, zonder de struiken en boompjes waar hongerige roofvogels plegen neer te strijken om op hun gemak de menukaart door te nemen.

En om die andere gevaarlijke stroper buiten te houden, wordt rond het hele poldergebied een kniehoog raster tegen de vos geplaatst. Het resultaat is niets minder dan een paradijs voor weidevogels, zegt voorzitter Teo Wams van Natuurmonumenten over de ambities van de vereniging met de tachtig hectaren polderland bij Durgerdam.

'Er komen al veel vogels naar deze polder om te broeden, nu is het zaak er ook voor te zorgen dat de jongen groot worden en uitvliegen. Dat is het grote probleem met de weidevogels op dit moment: er zijn veel bedreigingen voor de nesten. We nemen nu maatregelen die de overlevingskans van de jongen moeten vergroten.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden