Kraamenclave Amstelveen is juridisch een zware bevalling

Het idee een stukje Amsterdam te stichten op de kraamafdeling in het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen is juridisch op dit moment onmogelijk.

David van Unen
Het blijft een lastig verhaal om buiten Amsterdam van een Amsterdammertje te bevallen. Beeld anp
Het blijft een lastig verhaal om buiten Amsterdam van een Amsterdammertje te bevallen.Beeld anp

Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het Amstelland wil Amsterdammers tegemoet komen die door een beddentekort in de hoofdstad steeds vaker moeten uitwijken naar Amstelveen voor bevallingen.

Voor een dergelijke constructie zou aanspraak gemaakt moeten worden op de wet Algemene Regels Herindeling (Arhi), waarin alle algemene regels omtrent gemeentelijke herindeling vastgelegd zijn.

Die regels gaan alleen niet op voor verloskamers, legt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken uit (NVVB).

Grenscorrectie
Een kraamkamer is wettelijk geen grondgebied en kan dat ook niet worden. Een andere optie die de wet biedt, en in eerdere gevallen zoals Terschelling en Leeuwarden al eens werd geopperd, is grenscorrectie.

Een voorbeeld daarvan is de ruilverkaveling die Nederland en België in november vorig jaar deden om een stukje grond langs de Maas, tussen Eijsden-Margraten en het Belgische Wezet. Voorwaarde voor zo'n correctie is dat het inwonersaantal van tenminste één van de twee betrokken gemeenten met tien procent toe- of afneemt. Het stichten van een stipje Amsterdam in Amstelveen zal voor de inwonersaantallen van beide gemeenten geen verschil maken, waardoor de regel niet opgaat.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) denkt daarom aan een andere oplossing en zegt bij de minister van Binnenlandse Zaken een voorstel te willen doen voor het opnemen van plaatsonafhankelijke dienstverlening in de wet.

Nu is dat echter nog niet aan de orde. "Wanneer we voldoende signalen krijgen over een Amsterdamse kraamkamer op Amstelveens grondgebied en onze leden aangeven daar behoefte aan te hebben, kan het een agendapunt worden," zegt de woordvoerder.

Geboorteakte
Plaatsonafhankelijke dienstverlening zou onder meer betekenen dat aangifte van geboorte niet meer in de daadwerkelijke geboorteplaats hoeft te gebeuren. Een in een buurgemeente geboren kind kan zo alsnog in de burgerlijke stand van Amsterdam worden opgenomen. Wethouder Eric van der Burg (Zorg) zei woensdag in de gemeenteraad al ook bereid te zijn dat gesprek namens Amsterdam te voeren.

De NVVB wijst er wel op dat, welke wet ook gewijzigd zal worden, een in Amstelveen (of Hoofddorp of Purmerend) geboren kind nooit helemaal Amsterdams kan worden. Op de geboorteakte komt ongeacht de plaats van aangifte altijd de geboorteplaats staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden