Nieuws

KPN wijst plan ondernemingsraad voor doorstart Xs4all af

KPN wijst een zelfstandige doorstart van internetdochter Xs4all opnieuw af, ondanks een plan voor behoud van de Amsterdamse webpionier dat door de ondernemingsraad van Xs4all is opgesteld. Die overweegt nu stappen tegen het moederbedrijf.

KPN kondigde begin dit jaar aan te stoppen met dochter Xs4all en alle activiteiten onder eigen naam voort te zetten. Dat leidde tot een storm van kritiek onder gebruikers, een petitie met ruim 53.000 handtekeningen en plannen van oud-medewerkers om het bedrijf – of de dienstverlening – zelfstandig door te starten.

Nu blijkt dat ook de ondernemingsraad van Xs4all met hulp van een extern bureau, Stratix, een plan heeft opgesteld én voorgelegd aan KPN om het bedrijf binnen het concern zelfstandig te houden. “Daarin wordt waarde toegevoegd aan een toch al goedlopend bedrijf,” zegt or-voor­zitter Daan Willems, “en blijven banen behouden.”

Desondanks blijft KPN onbuigzaam. Vanochtend werden alle medewerkers op het Xs4all-kantoor in Sloterdijk verteld dat ze voor 1 augustus worden overgeheveld naar KPN. Gisteren heeft het bedrijf voor dat plan een formele adviesaanvraag ingediend bij de or. “Dat heeft ons wel een beetje verrast,” zegt Willems. “KPN heeft ons en de werknemers tot nu toe wat anders verteld.”

“Wij hebben grote twijfel dat een eventueel integratietraject goed zal verlopen als mensen onvrijwillig moeten overstappen. Eerder in het proces was hier ook geen sprake van.”

In de kiem smoren

Volgens oprichter Kirsten Verdel van de actiegroep Xs4allmoetblijven probeert KPN met het besluit zowel de doorstartplannen van de ondernemingsraad als de alternatieve doorstartplannen van Xs4allmoetblijven in de kiem te smoren.

De groep presenteert binnenkort een nieuwe internetprovider ‘in de geest van Xs4all’. “Net als de onder­nemingsraad was het ook onze voorkeur geweest om Xs4all binnen KPN te behouden,” zegt Verdel. “Dat zou voor iedereen – medewerkers, gebruikers en KPN – het beste zijn geweest. Nu dat niet mogelijk blijkt te zijn, gaan wij door met onze plannen voor een zelfstandige provider.” KPN is ondanks de opheffing niet van plan om de merknaam prijs te geven.

De ondernemingsraad legt zich niet bij neer bij het KPN-plan. “Wat ons betreft is de datum van 1 augustus niet in steen gebeiteld,” zegt voorzitter Willems. “KPN kan haar voor­nemen pas doorzetten als wij een oordeel hebben gegeven. We gaan ons de komende tijd goed oriënteren. Als dat langer duurt dan twee maanden, dan is dat zo.”

Welke stappen de or overweegt, kan Willems nog niet zeggen. “We kennen de exacte afweging van KPN om van ons doorstartplan af te zien nog niet.” De or zou in het uiterste geval een procedure kunnen starten bij de Ondernemingskamer.

Verklaring KPN

KPN zegt in een verklaring geen andere uitweg te zien. “Alles overwegend zijn we tot de conclusie gekomen dat de volledige integratie van Xs4all in KPN het beste toekomstperspectief biedt, zowel voor de klanten, als voor de medewerkers en qua marktpositie.”

Ook de belofte dat alle personeel wordt overgenomen valt anders uit. KPN zegt nu hoogstens te streven naar behoud van werkgelegenheid. “Op 1 augustus gaat iedereen over naar KPN. In de periode die volgt, is er voor het overgrote deel van de medewerkers een functie beschikbaar binnen KPN. Voor diegenen waar dat niet voor geldt, zal KPN zich tot het uiterste inspannen om hen naar ander werk te helpen, binnen of buiten KPN.”

Xs4all (1993-2019): Het einde van een geliefd pionier

Geboren op een flatje in de Bijlmer, als 25-jarige gestorven door de marketingkronkels van de KPN-organisatie.

Kroniek van de ontmanteling van Xs4all

KPN blijkt al veel langer bezig met de opheffing van Xs4all

Linksom of rechtsom, er komt een oplossing voor Xs4all

Of KPN er aan meewerkt of niet, er komt een alternatief voor internetaanbieder Xs4all.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden