KPN trekt aanstelling Leroy als nieuwe ceo in

KPN heeft de komst van de nieuwe ceo, Dominique Leroy, afgeblazen. Daarmee is de leiderschapscrisis bij het telecombedrijf compleet: een topman die al na 14 maanden opstapt, twee kroonprinsen die worden gepasseerd en een beoogde directeur die haar aanstelling mogelijk te gelde heeft gemaakt.

De komst van de nieuwe ceo van KPN, Dominique Leroy, is afgeblazen.Beeld AFP

Had Dominique Leroy op 1 augustus al besloten dat ze van het Belgische telecombedrijf Proximus zou overstappen naar het aansprekender Nederlandse KPN? In dat geval heeft ze een flink belang verkocht op een moment dat andere aandeelhouders nog niet op de hoogte waren van haar vertrek: een schoolvoorbeeld van voorkennishandel.

285.341,40 euro haalde Leroy op met de verkoop van 10.840 Proximusaandelen. 35 dagen na de succesvolle verkoop maakte KPN bekend dat ze Maximo Ibarra als topman zou opvolgen. Na dat nieuws daalde het aandeel Proximus 2,5 procent.

Zelden geziene inval

De Belgische financieel toezichthouder kondigde een ‘standaard’ onderzoek naar de verkoop aan. Dat werd minder standaard toen justitie anderhalve week geleden ‘een zelden geziene’ inval deed bij Leroy thuis en haar burelen bij Proximus.

De 54-jarige Leroy ontkent voorkennishandel. ‘Een ceo van een beursgenoteerd bedrijf heeft weinig momenten waar zij haar eigen aandelen kan verhandelen,’ schrijft ze in een publieke verklaring.

Juist om voorkennishandel te voorkomen mogen toplui voorafgaand aan cijferberichten niet handelen. Op 1 augustus, een dag na de presentatie van de halfjaarcijfers, kon dat weer. Het was haar eerste transactie in ruim drie jaar.

Maar Leroy erkent dat ze op dat moment al sprak met KPN. “Ik had toen nog niet besloten Proximus te verlaten. Ik was in bespreking over de hernieuwing van mijn contract en had enkele gesprekken met externe partijen, waaronder KPN.” Later kwam uit dat Leroy al half juni met KPN sprak en op 25 juli opdracht gaf tot verkoop. Leroy moest daarop direct bij Proximus vertrekken, 2,5 maand eerder dan gepland.

Maandag gaat er ook een streep door haar benoeming bij KPN. Omdat niet duidelijk is hoe lang de Belgische onderzoeken duren – en een benoeming van een eventuele voorkennishandelaar uit den boze is – durft KPN het niet meer aan. “De onzekerheid over de tijdsduur van de procedures in België creëert een situatie die niet in het belang is van KPN,” aldus president-commissaris Duco Sickinghe. “We wensen haar het beste.” Als de transactie niet door de beugel kan, staat ook haar commissariaat bij Ahold-Delhaize ter discussie.

Kroonprinsen

De affaire wakkert twijfels aan over de leiderschapskoers van KPN. Het bedrijf passeerde met Leroys benoeming, die binnen twee maanden werd rondgebreid, de twee ‘kroonprinsen’ van KPN: oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager, de huidige finan­cieel topman, en operationeel directeur Joost Farwerck, die de toppositie nu waarneemt.

Het halsoverkop vertrek van de vijftigjarige Ibarra roept ook nog altijd vragen op. Vandaag is zijn laatste dag bij het telecombedrijf, waar hij 18 april 2018 aantrad.

Zijn opstappen was formeel vanwege ‘dwingende familieredenen’; zijn vrouw Barbara en elfjarige dochter zouden niet in woonplaats Amsterdam aarden. Ibarra, die als meest tastbare nalatenschap het opheffen van Xs4all en Telfort ten faveure van het KPN-merk achterlaat, gaat tv-zender Sky Italia leiden, een ondergeschikte positie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden