KPN ontslaat duizenden

AMSTERDAM - KPN schrapt de komende twee jaar 4500 banen. Dat zijn er tweeduizend meer dan in het herstelplan in 2005 was aangekondigd. De afslanking moet vanaf 2010 jaarlijks 110 miljoen euro opleveren.Verder worden dertienhonderd externe medewerkers opgezegd. Dat levert nog eens 130 miljoen euro aan bezuinigingen per jaar op.

Dit heeft KPN bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. Topman Aad Scheepbouwer kondigde aan dat KPN de komende twee jaar zijn winst weer wil laten groeien. Hij beloofde de aandeelhouders een 'versnelde verhoging van aandeelhoudersbeloning'. Over 2007 ontvangen zij 54 cent per aandeel. Dat moet in 2010 omhoog naar tachtig cent.

Over 2007 is de nettowinst met 62 procent gestegen tot 2,6 miljard euro. Daarin zit wel een eenmalige belastingmeevaller van 1,2 miljard euro bij de Duitse dochter E-Plus.

Scheepbouwer toonde zich er uitermate tevreden over dat KPN 'op alle punten heeft voldaan aan de verwachtingen voor 2007'. Weliswaar viel de brutowinst 0,6 procent lager uit dan een jaar ervoor, maar dat was onderdeel van de verwachtingen.

In Nederland groeide het aantal mobiele bellers bij KPN nog maar met 122.000 tot 6,2 miljoen. Bij webtelefonie, dat begin 2007 tobde met storingen, nam het aantal bellers toe met 64 procent tot 847.000. Daarmee groeide het marktaandeel op dit gebied tot 42 procent.

Het aantal vaste telefoonlijnaansluitingen blijft dalen, maar niet meer zo hard als in vorige jaren. Het aantal digitale tv-abonnees groeide, voornamelijk door Digitenne, naar een half miljoen.

De vorig jaar overgenomen it-dochter Getronics verkoopt op termijn zijn activiteiten in de zorg en bij gemeenten. In totaal stoot Getronics voor achthonderd miljoen euro aan omzet af. Dit moet de hoge overnameprijs deels goedmaken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden