KPN gestopt met vrouwenquotum

Telecombedrijf KPN is al zo'n 2 jaar gestopt met het voortrekken van vrouwen voor hoge functies. De reden is dat de 'focus op vrouwen' ten koste ging van hoog opgeleide allochtone mannen. Dat heeft KPN-directeur Jasper Rynders gezegd in een interview met het blad Intermediair.

KPN stopt met het vrouwenquotum Beeld anp
KPN stopt met het vrouwenquotumBeeld anp

'We hanteren sinds anderhalf tot 2 jaar geen specifiek vrouwenquotum meer ondanks het feit dat er een positief effect is geweest op het aantal vrouwen werkzaam in de organisatie. Het heeft goed geholpen om het thema op de agenda te krijgen, maar niet alle verwachtingen zijn uitgekomen. Het gerichte vrouwenbeleid heeft slechts voor een deel de verandering gebracht die we beoogden,' aldus Rynders.

KPN voerde in 2009 een vrouwenquotum in onder leiding van de toenmalige topman Ad Scheepbouwer. Maar dat heeft volgens Rynders geleid tot een 'volledige veronachtzaming' van de hogeropgeleide multiculturele man. 'Gegeven de snelle verkleuring van de Nederlandse samenleving is dit een onwenselijk bijeffect. Vanuit verschillende groepen hebben we te horen gekregen dat ze dit een zeer kwalijke zaak vinden,' zegt de directeur. Van de acht grote telecombedrijven in Nederland telt KPN volgens Intermediair de meeste topvrouwen.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vindt het een 'interessante conclusie' van KPN, omdat het bedrijf volgens haar op dit gebied een van de voorlopers was. 'Ze concluderen nu dat allochtone mannen niet aan bod komen en dat vrouwen eigenlijk te veel lijken op de mannen die ze al hadden. Dat zijn conclusies die we mee moeten nemen, want we willen juist meer diversiteit, ook aan de top van het bedrijfsleven. En niet steeds klonen van de mensen die er al zitten', zei Bussemaker in een reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden