KPN gaat ondanks bezwaar OR door met opheffen Xs4all

KPN trekt zich niets aan van de ondernemingsraad van dochter Xs4all. Het telecombedrijf legt het standpunt van de raad dat Xs4all zelfstandig moet blijven naast zich neer. Een gang naar de Ondernemingskamer lijkt onafwendbaar.

Eigenaar KPN maakte in januari bekend dat merknaam Xs4all moet verdwijnen, maar gebruikers en werknemers zijn het daar niet mee eens.Beeld ANP

KPN besloot begin dit jaar onder meer Xs4all, dat tot nu toe zelfstandig binnen het concern opereerde, op te heffen en de diensten in het vervolg onder de KPN-vlag aan te bieden. Dat leidde tot een opstand onder zowel gebruikers als personeel.

De zelfstandige OR van Xs4all concludeerde vorige maand dat KPN zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid door al jaren aan te sturen op het opheffen van de internetpionier. De raad concludeerde dat er geen voordelen zijn te behalen uit opheffing en raadde de KPN-top aan het besluit terug te draaien.

Dat advies legt KPN nu naast zich neer. Het bedrijf moest eerder al een razendsnelle opheffing die bij het personeel was aangekondigd terugdraaien omdat het advies van de OR niet was afgewacht. Het bedrijf zal nu half oktober alsnog Xs4all-personeel gaan onderbrengen in de KPN-organisatie. Volgens de regels moet het bedrijf daarmee een maand wachten.

‘Onverantwoord besluit’

De OR werkt nu aan stappen tegen het bedrijf. “ Ons advies is duidelijk,” zegt vicevoorzitter Daan Willems van de OR. “Dit lijkt een onverantwoord besluit en kan voor de hele KPN-groep slecht uitpakken. We zullen hun argumenten bestuderen en daarna bepalen wat onze vervolgstappen zijn. Op dit moment sluiten we niets uit.”

Een gang naar de Ondernemingskamer, met daarbij een verzoek om schorsing van de ingreep en het instellen van onafhankelijk onderzoek naar het KPN-besluit en de aanwijzingen voor wanbeleid, liggen daarbij het meest voor de hand.

“KPN heeft beloofd dat er niets verandert voor de klanten van Xs4all,” aldus Willems. “Deze belofte gaan ze niet nakomen. Onze klanten hebben zich duidelijk uitgesproken. Voor medewerkers van Xs4all geeft deze integratie een schijnwerkelijkheid op het behouden van hun baan, bovendien hebben veel medewerkers aangegeven überhaupt geen behoefte te voelen om voor KPN te werken.”

In het kielzog van de opheffing tekenden 53.0000 Xs4all-klanten een online petitie. Sindsdien bereid een actiegroep van (ex-)medewerkers een zelfstandige doorstart van de activiteiten voor. De groep ‘Xs4all moet blijven’ wil nu in gesprek met de aankomende nieuwe topvrouw van het bedrijf, Dominique Leroy.

‘Wij begrijpen dat er een punt aan de horizon is gezet door uw voorganger maar we begrijpen niet waarom opheffing van Xs4all de enige mogelijkheid zou zijn om dit doel te bereiken,’ schrijft de actiegroep aan Leroy. ‘KPN kan juist profijt hebben van een volwassen dochter om innovatieve nieuwe diensten te ontwikkelen.’

‘Ook kan Xs4all dan de kabelmarkt op, wat tienduizenden nieuwe klanten op kan leveren. Ook verkoop zou een reële mogelijkheid zijn. Het lijkt er echter op alsof het opheffingsbesluit alleen vanuit boekhoudkundige overwegingen is opgesteld, zonder gedegen inventarisatie van de wensen van de markt en van de complexiteit van de hoogwaardige techniek waarop de Xs4all-diensten zijn gebaseerd.’

Reactie KPN

KPN spreekt van een ‘zorgvuldig proces’. “Het is een intensief traject geweest met uitvoerige inhoudelijke discussies,” aldus directeur Jörg Kramer van Xs4all. “Alles zorgvuldig afwegende zijn wij tot de conclusie gekomen dat samenvoegen in het belang is van klanten, medewerkers, Xs4all en KPN.”

Het besluit van Xs4all is KPN volgens Wouter Stammeijer, hoofd Strategie van KPN, in ieders belang. “Hierdoor zijn we in staat haar organisatie aanzienlijk te vereenvoudigen. “Dat is een belangrijk voordeel voor het verder uitrollen van glasvezel in Nederland en te investeren in 5G.”

“Het is onze bedoeling om de sterke punten van Xs4all terug te laten komen in het aanbod van KPN voor alle klanten. De rol van de medewerkers is daarbij van het grootste belang. Klanten zullen volgens het bedrijf pas op zijn vroegst in de tweede helft van 2020 moeten overstappen. Tot dat moment wordt het merk Xs4all overeind gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden