KPN bouwt zendmast voor de concurrent

'Met de overdracht van de masten aan TDF wordt de ene monopolist ingeruild door de andere,'' zegt directeur Robert-Jan van der Hoeven van Broadcast Partners. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
'Met de overdracht van de masten aan TDF wordt de ene monopolist ingeruild door de andere,'' zegt directeur Robert-Jan van der Hoeven van Broadcast Partners. Foto ANP/Koen van Weel

AMSTERDAM - Terwijl KPN zijn zendmast aan de Zuidas spectaculair renoveert, maken de gebruikers van de toren zich grote zorgen. KPN heeft de toren -en 22 vergelijkbare torens in Nederland- verkocht aan het Franse TDF. Een nieuwe monopolist is geboren.

KPN voorziet op dit moment de toren aan de Zuidas van een nieuwe mast, zodat het geheel met 146 meter hoogte weer boven de hoogbouw van het kantorengebied uitsteekt. Gisteravond werd, anderhalve week eerder dan voorzien, het laatste stukje geplaatst.

Maar KPN doet het werk niet voor zichzelf. Als de toren eind dit jaar klaar is, wordt hij als Alticom Tower Amsterdam meteen overgedragen aan de nieuwe eigenaar, het Franse TDF. De torens in onder meer Lopik, Haarlem, Wormer en Hilversum zijn al in handen van het Franse bedrijf dat ze heeft ondergebracht bij de Nederlandse dochter Alticom.

''Met de overdracht van de masten aan TDF wordt de ene monopolist ingeruild door de andere,'' zegt directeur Robert-Jan van der Hoeven van Broadcast Partners. Zijn bedrijf is de belangrijkste concurrent van KPN bij de doorgifte van radio- en tv-zenders en werkt onder meer voor Noordzee FM, Business Nieuws Radio, Radio 10, Radio 538 en Q-Music.

Fm-zenders van Broadcast Partners werden dinsdag bovenop de toren aan de Zuidas gehesen. ''TDF is een directe concurrent van ons, maar ook van KPN. In het buitenland beheren ze, net als wij, radio- en tv-zenders. In Nederland zijn ze nog niet actief, maar niets weerhoudt hen ervan dat wel te worden.

In 2010 komen er weer belangrijke zendercontracten vrij, voor analoge fm-radio en digitale tv en radio. ''TDF heeft vorig jaar beloofd daarmee niet in Nederland actief te worden, maar die garantie geldt niet voor de eeuwigheid.''

Met de torens hebben de Fransen volgens hem een uitstekende uitgangspositie. ''Zij kunnen het gebruik van de torens zo duur maken, dat wij uit de markt worden geprijsd. We ondervinden dagelijks de gevolgen van zulk beleid door Nozema en KPN in het verleden.'' Broadcast Partners voerde, met gemengd succes, vele procedures tegen de tarieven van Nozema.

''Weliswaar zal TDF die hoge tarieven ook moeten betalen, maar aan zichzelf. Daardoor kunnen ze altijd goedkoper zijn.'' Maar voor de klanten, omroepen en bedrijven als RTL en SBS gaan de kosten volgens Van der Hoeven omhoog -en daarmee uiteindelijk ook de tarieven voor de consument. In telecomtoezichthouder Opta heeft Van der Hoeven weinig vertrouwen.

De zendmast aan de Zuidas kwam, met 22 vergelijkbare torens, in 2005 in handen van KPN, toen het bedrijf de toenmalige zendmastbeheerder Nozema had overgenomen. Kartelwaakhond NMA ging toen alleen akkoord met die overname als de torens zouden worden verkocht.

Broadcast Partners verzette zich vergeefs tegen de overname door TDF, maar de NMA oordeelde dat de kans klein was dat de Fransen zich op analoge fm-frequenties zouden storten, omdat deze vanaf 2015 verdwijnen. Ook voor digitale tv en radio zag de NMA geen bezwaar, omdat 'de ontwikkeling van de markt volstrekt onduidelijk is'. ''Dat is raar. Iedereen weet dat digitaal de toekomst is.'' (HERMAN STIL)

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden