KOZP dient klacht in tegen Nationaal Coördinator Terrorisme

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft bij het ministerie van Justitie en Veiligheid een formele klacht ingediend tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die heeft Kick Out Zwarte Piet drie jaar geleden ten onrechte, vindt de actiegroep, genoemd in het Dreigingsbeeld Terrorisme.

David van Unen
Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie demonstreerde in november vorig jaar tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Beeld anp
Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie demonstreerde in november vorig jaar tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven.Beeld anp

'Enkele relatief nieuwe extreemlinkse antiracistische actiegroepen bestaan voornamelijk uit actievoerders met een migrantenachtergrond (...),' liet de NCTV in haar Dreigingsbeeld uit 2017 noteren. 'De bekendste actiegroepen hiervan zijn Kick Out Zwarte Piet en De Grauwe Eeuw.'

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) kreeg landelijke bekendheid nu het sinds een aantal jaar in de Sinterklaasperiode demonstreert tegen Zwarte Piet in zijn huidige vorm.

Extremisme en terroristische dreiging
In het rapport maakt de NCTV eens in de vier jaar de balans op, op het gebied van radicalisering, extremisme en terroristische dreiging tegen Nederland, uit alle mogelijke hoeken. De notering in het Dreigingsbeeld is de voorbije maanden met regelmaat tegen KOZP gebruikt, zegt de groep. Zowel in de media, in de politiek als in de rechtspraak.

Reden genoeg voor een klacht over de NCTV. Mede-oprichter Mitchell Esajas: "De ongefundeerde benoeming van KOZP wordt door diverse media gebruikt om vreedzame demonstranten te demoniseren."

Woordvoerder van de groep Jerry Afriyie heeft sinds de publicatie van het rapport naar eigen zeggen persoonlijke beveiliging nodig bij publieke optredens.

Fair
Advocaat Frederieke Dölle hoopt de NCTV zo ver te krijgen dat KOZP uit het Dreigingsbeeld van november 2017 gehaald wordt. Ze zet bovendien in op een rectificatie, die op de site van de coördinator geplaatst moet worden. "Dat spelen we vooralsnog via het ministerie, omdat dat ons het meest eenvoudig en fair lijkt. De NCTV valt immers onder het ministerie van Veiligheid en Justitie."

Bij de intocht van Sinterklaas november vorig jaar demonstreerden sympathisanten van KOZP in achttien Nederlandse gemeenten. Onder meer in Groningen, Leeuwarden, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Hoorn en Rotterdam keerden mensen zich tegen hen.

Lees verder: Het was geen weekeinde om trots op te zijn, als land

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden