KOZP-demo in Den Haag verplaatst: te gevaarlijk langs de route

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat in Den Haag op een andere plek demonstreren. Een protest langs de route is te gevaarlijk voor de betogers, laat de Haagse tak van de actiegroep op Facebook weten. 

KOZP stelt dat na de aanslag van vrijdag ‘honderden nieuwe deelnemers’ zich hebben aangemeld voor de demonstratie.Beeld ANP/Rob Engelaar

De gemeente Den Haag bevestigt dat de plannen zijn aangepast en dat er nu wordt overlegd over een protestplek ergens anders in Den Haag. Die gesprekken lopen nog en de locatie is niet bekendgemaakt.

Tientallen mensen vielen
vorige week vrijdag een gebouw in Den Haag aan waar KOZP aan het vergaderen was. Ramen werden ingeslagen en vuurwerk werd afgestoken. Vijf mensen werden opgepakt. ‘Na deze terreurdaad wilde KOZP Den Haag niets liever dan hun grondrecht op betoging uitoefenen, door vreedzaam langs de intocht te demonstreren. Het levensgevaar dat dit met zich mee zou brengen, in het bijzonder voor zwarte mensen en andere mensen van kleur, was voor de beweging reden om toch van het plan af te zien,’ schrijft de groep.

KOZP stelt dat na de aanslag van vrijdag ‘honderden nieuwe deelnemers’ zich hebben aangemeld voor de demonstratie. Als gevolg zijn er meer demonstranten dan eerder was gedacht. ‘De beweging beschouwt het als gegeven dat Haagse pro-pieten opnieuw met geweld zullen proberen de bijeenkomst te verstoren. Hoe groter de opkomst is, hoe veiliger de demonstratie voor individuele deelnemers wordt.’

Scheveningen

Sinterklaas komt zaterdag aan het einde van de ochtend aan in de haven van Scheveningen. Hij wordt daar welkom geheten door waarnemend burgemeester Johan Remkes en door de ambassadeur van Spanje. Daarna begint een rijtoer door Den Haag. Rond 17.00 uur komt de Sint op zijn bestemming, op het Plein voor de Tweede Kamer.

Bij de intocht vorig jaar kreeg Kick Out Zwarte Piet een grasveld langs de intocht toegewezen om te demonstreren. De demonstranten waren het daar niet mee eens en kwamen niet opdagen. Later verschenen tientallen betogers bij het Malieveld. De ME voorkwam daar een confrontatie met voorstanders van Zwarte Piet.

Hoorn

KOZP heeft ook laten weten dat de demonstratie in Hoorn dit jaar niet meer doorgaat. Volgens KOZP heeft de Winkeliersvereniging Ondernemers Stad Hoorn laten weten dat in 2020 uitsluitend nog gebruik zal worden gemaakt van schoorsteenpieten.

De actiegroep is blij dat protesteren in Hoorn niet langer nodig is: “Dit besluit van de Ondernemers Stad Hoorn laat zien dat het mogelijk is om nader tot elkaar te komen, zolang wij het uitgangspunt van de traditie in acht nemen en elkaars ervaringen serieus nemen en bespreekbaar maken.” Hoorn Kan Het, de lokale actiegroep van KOZP, zal ook met de OSH om de tafel gaan zitten om het uiterlijk van de piet te bespreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden