Plus

Kowfurow Ali (31) mag voor het eerst stemmen in Nederland

Opkomstpercentages bij verkiezingen zijn niet bijzonder hoog. Onbegrijpelijk, zegt Kowfurow Ali, die Somalië ontvluchtte en morgen voor het eerst in Nederland zijn stem mag uitbrengen.

Kowfurow Ali: 'Laten we vooral geen afstand creëren tussen de bevolking en de politiek'Beeld Marijke Stroucken

Hij is er al maanden mee bezig. Woensdag 15 maart: de dag dat Kowfurow Ali voor de allereerste keer in zijn leven mag stemmen.

De 31-jarige Somaliër werd bijna twee jaar geleden genaturaliseerd tot Nederlander. Nu is het dan eindelijk zover en mag hij, zoals hij dat voelt, écht deelnemen aan de democratie. "Fenomenaal, dit is echt heel belangrijk voor mij."

Ze zullen hem er met geen tien paarden weg kunnen houden, dat is duidelijk. Al was het maar omdat hij aan den lijve heeft ondervonden hoe belangrijk het is zeggenschap te hebben over je eigen leven. In Somalië was hij zijn leven niet zeker.

"Er waren geen rechten en al helemaal geen verkiezingen. Daarvoor was de chaos in het land te groot, de burgeroorlog te gevaarlijk en de veiligheidssituatie te onzeker. Stemmen? De meesten van mijn generatie zijn opgegroeid zonder geboortecertificaat of paspoort."

Nieuwkomers wegwijs maken
Voordat hij in 2008 vertrok uit Somalië, was hij journalist. Eerst radioverslaggever, vervolgens redacteur bij hetzelfde medium. Als freelancer werkte Ali onder meer voor BBC Somalisch. Kritische verhalen maakt hij. "Zowel de corrupte regering als de terroristen van Al-Shabaab waren niet blij met mijn werk. Het werd uiteindelijk te gevaarlijk, ik was mijn leven niet zeker."

Nu zit hij inmiddels al jaren in Nederland en sinds 2015 mag hij zich dus officieel Nederlander noemen. Een grote eer, zegt hij zelf, maar wel een eer waarmee grote verantwoordelijkheden komen. "Dat ik mag deelnemen, is niet niets. Ik probeer me zo goed mogelijk te informeren op welke partij ik zou kunnen stemmen."

Hij maakte in dat verband de afgelopen weken een reeks filmpjes voor de website Netinnederland.nl, een website van de NPO waarop programma's kunnen worden bekeken met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling. Doel: nieuwkomers in Nederland wegwijs maken in de samenleving. Hij stortte zich in het bijzonder op de verkiezingen en sprak over dit onderwerp onder anderen met Rutger Castricum en politiek verslaggevers van de NOS en met Kamervoorzitter Khadija Arib.

Bijdragen aan je eigen toekomst
Het is een van de belangrijkste rechten die je hebt, zegt Ali. "Dus ik heb een groot deel van de verkiezingsprogramma's van de partijen gelezen en ik heb ook alle tv-debatten gezien. Zo wil ik erachter komen welke politici heb best opkomen voor mijn belangen, maar ook voor de belangen van de hele Nederlandse bevolking."

Hij pakte het dus serieus aan. Tegelijk valt hem ook op dat het belang van verkiezingen lang niet bij iedereen in Nederland evengoed doordringt als bij hem. "Vooral jonge mensen zijn regelmatig niet geïnteresseerd, lijkt het wel. Ze vinden het saai of ze hebben geen idee op wie ze zouden moeten stemmen. Eeuwig zonde, want door je stem te laten horen, kun je bijdragen aan je eigen toekomst en die van Nederland."

Dat veel Nederlanders de verkiezingen voor lief nemen, is hem een doorn in het oog. "Ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat mensen teleurgesteld zijn in de politiek. Terwijl ze in elk geval in de gelegenheid zijn om zich uit te spreken. Laten we vooral geen afstand cre­eren tussen de bevolking en de politiek. Mensen: maak gebruik van je recht!"

Volg alles over de verkiezingen in ons verkiezingsblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden