Koudste 23 september ooit gemeten: 10,9 graden

Het is zondag herfstachtig: bewolkt, veel regen en wind én erg koud. De maximumtemperatuur kwam vandaag in De Bilt uit op 10,9 graden.

Simone van Zwienen
- Beeld anp
-Beeld anp

Daarmee kan deze dag officieel de boeken in als de koudste 23 september ooit gemeten, meldt Weeronline.

"Het is lang geleden dat het zulk kil weer was...," weet meteoroloog Hanneke Luijting van Weerplaza. Dat het kil en nat is, blijkt ook uit de metingen van Weeronline. Het oude record, van 11,5 graden, was gevestigd op 23 september 1974.

Langdurige regenval
In De Bilt werd ook nog eens de koudste dag sinds 5 april genoteerd. De temperatuur in het midden van Nederland bleef zo laag door de aanwezige koude lucht, in combinatie met langdurige regenval. Het kwik kreeg hierdoor niet de kans om verder op te lopen.

Op weerstation in het Gelderse Deelen werd met 10,8 graden zelfs een nog iets lagere maximumtemperatuur gemeten. De laatste keer met dergelijke lage temperaturen in een deel van het land was op 1 mei.

Zware windstoten
Toepasselijk is het weertype wel voor een dag als vandaag; het is namelijk de eerste dag van de astronomische herfst. Wat deze dag extra fris maakt, zijn de grote regengebieden die over land trekken. De dikke wolken schermden de zon af en door langdurige regenval warmde het overdag nauwelijks op. Een noordelijke wind voerde bovendien koude lucht aan.

In België kwam het ook met bakken uit de hemel. De snelweg R1 vanuit Antwerpen richting Breda kwam onder water te staan, wat leidde tot flinke vertragingen. Het KNMI gaf vandaag ook code geel af voor het waddengebied, met zware windstoten en veel regenval.

De temperatuur deze zondag staat in schril contrast met de nazomerse warmte van afgelopen week. Dinsdag beleefde Maastricht zelfs nog een zeldzaam late tropische dag. Sinds afgelopen vrijdag hebben lagedrukgebieden gevuld met koude lucht grip op het Nederlandse weer.

'Kille zondag'
De komende tijd zijn er 's nachts vaak opklaringen, waardoor het behoorlijk afkoelt. Vooral de nacht naar dinsdag wordt koud met diep in het binnenland minima van een graad of 2. Daarbij is de kans groot dat het aan de grond gaat vriezen. Ook op neushoogte kan het lokaal net gaan vriezen, wat de eerste nachtvorst van het seizoen zou zijn.

Morgen vallen er verspreid over de dag nog buien bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Het wordt dan opnieuw een frisse dag met maxima van 14 of 15 graden. Vanaf dinsdag wordt het rustiger weer, het blijft dan zo goed als droog en de zon komt steeds vaker tevoorschijn.

Ook gaan de maxima geleidelijk weer wat omhoog: "Donderdag kan het zelfs 20 tot 22 graden worden bij veel zon! Dat is in elk geval iets om naar uit te kijken tijdens deze kille zondag."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden