Koudeopvang vol met buitenlanders

Vooral buitenlanders hebben afgelopen december gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam. Tussen 7 en 14 december kwamen in totaal 228 mensen af op de voorziening in een leegstaand pand aan de Laan van Vlaanderen. Ruim zestig procent van hen was van buitenlandse afkomst.

Bedden bij de Amsterdamse dak- en thuislozenopvang. Beeld ANP
Bedden bij de Amsterdamse dak- en thuislozenopvang.Beeld ANP

In die groep waren Polen en Roemenen oververtegenwoordigd, maar ook Spanjaarden en Italianen vonden hun weg naar Sloten. Van zeven daklozen kon geen nationaliteit worden vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van de GGD.

Waar in de reguliere opvang een legitimatiebewijs verplicht is, zijn de regels tijdens de koude wintermaanden een stuk soepeler: men hoeft bij de GGD in een gesprek slechts aan te tonen dat de noodhulp, opgezet door HVO Querido en het Leger des Heils, de enige kans is om de barre weersomstandigheden het hoofd te bieden. Naar een binding met Amsterdam, het belangrijkste criteria voor reguliere hulp, wordt niet gevraagd.

Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (VVD) pleitte er vorig jaar voor dat daklozen die korter dan drie maanden in Nederland zijn, alleen in geval van uiterste nood mochten worden opgevangen. Die uitspraken zorgden destijds voor grote ophef, vooral bij GroenLinks, waardoor strengere regels uitbleven.

Vergeleken met vorig jaar was het rustig in de winterkoudeopvang. Tijdens de strenge vorstperiode van februari 2012 trokken de hulpdiensten noodgedwongen alle registers open om onderdak te bieden aan driehonderd man. Nu waren bij lange na niet alle bedden bezet. Het gebouw in Sloten kon 220 daklozen noodopvang bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden