Koude Pasen schrikt toeristen af

AMSTERDAM - Zeker tien procent minder toeristen dan vorig jaar zullen Amsterdam bezoeken met de paasdagen, zo verwacht het Amsterdam Toerisme en Congres Bureau (ATCB).Dat komt door het vroege tijdstip waarop het paasweekend dit jaar valt, de slechte weersvoorspellingen en de dure euro.

Vorig jaar deden ruim 40.000 toeristen de hoofdstad aan. Dit jaar hebben vooral Engelsen, Duitsers en Fransen veel minder boekingen gedaan. Die groepen zijn traditioneel het sterkst vertegenwoordigd met Pasen.

''Zij zullen het weer afwachten en op het laatste moment beslissen of ze een weekend weg gaan,'' voorspelt Herman ter Balkt van het ATCB. Hij constateert een opvallende toename in het aantal bezoekers uit Tsjechië, Rusland en Bulgarije. Uit die regio komen honderden extra boekingen.

Ook de kustplaatsen verwachten geen grote toestroom met Pasen. Caroline Weill van VVV Zuid-Kennemerland: ''Het valt zo ontzettend vroeg dit jaar. Het toeristenseizoen is nog niet echt begonnen.'' Annemiek Dolfin van Madame Tussauds gaat het weekend in met een afwachtende houding: ''Het wordt toch een ander soort Pasen. Er zit geen vakantie aan vast.''

De Amsterdamse attracties hebben hun hoop vooral op de Nederlandse bezoeker gevestigd. De nieuwe show van The Amsterdam Dungeon, 'De beul van de martelaarsgracht' met de stem van Evert Santegoeds, is vooral gericht op publiek uit eigen land. Ook Madame Tussauds rekent vooral op de Nederlander. ''Normaal komt meer dan de helft uit het buitenland, dat zal nu andersom zijn.''

Peter Becker van Canal Company en Holland International Rondvaart is altijd optimistisch: ''Maar dat wordt dit jaar wel wat gestremd door de weersverwachtingen.'' Met Pasen maken vooral Duitsers en Engelsen een ronde over de grachten.

Het ATCB constateert voor de paasdagen een kleine afname in boekingen uit de Verenigde Staten. Zij die wel komen, zijn terughoudender in het doen van aankopen, merkte Benno Leeser van Gassan Diamonds.

De Amerikanen zijn een belangrijke doelgroep voor Amsterdam: na Nederland en Engeland komen de meeste toeristen uit de VS. Dit seizoen zullen ze dat naar verwachting in grote getale nalaten. De lage dollar maakt Europa duur en de hypotheekcrisis en aangekondigde recessie zorgen dat de Amerikaan de hand liever op de knip houdt.

De toeristen die dit weekend wel naar Amsterdam komen, zullen volgens Ter Balkt meestal kiezen voor een rondje Artis, een rondvaart op de grachten en een bezoek aan een diamantslijperij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden