Kou breekt alle records en zorgt voor flinke problemen

In de prille lente van 2013 blijft het weer maar kouderecords breken. Een volgens Meteo Consult 'stokoud' record gaat er ook aan: de laatste 10 dagen van maart waren sinds 1922 niet zó koud. In Overijssel moest gisteren zelfs de ijsbreker uitvaren om een kanaal ijsvrij te maken. Dit schrijft het Algemeen Dagblad.

Een ijsbreker voer gisteren op het kanaal tussen de Beukerssluis en Blauwe Hand in de Kop van Overijssel een laag ijs van 5 centimeter open. Beeld anp
Een ijsbreker voer gisteren op het kanaal tussen de Beukerssluis en Blauwe Hand in de Kop van Overijssel een laag ijs van 5 centimeter open.Beeld anp

De maand maart gaat als geheel de geschiedenis in als de koudste in een kwarteeuw. En de laatste 10 dagen spannen de kroon. In 1922 was het in de laatste decade gemiddeld 1,2 graad, de verwachting tot eind maart van dit jaar is niet hoger dan 0,7 graad. 'Maart 2013 behoort tot de tien koudste maartmaanden sinds 1901,' aldus Meteo Consult. 'We maken historie mee.'

IJs op de wateren
De kou leverde gisteren op een kanaal in de Kop van Overijssel een voor maart niet alledaags beeld op. Daar werd in het water tussen het Meppelerdiep, het Overijssels merengebied en Giethoorn een heuse ijsbreker ingezet, omdat een opgestuwde laag van vijf centimeter ijs de recreatievaart hinderde.

Op het Tjeukermeer kwam dinsdag al een groep Duitsers vast te zitten in het ijs. Een dag eerder was dat elders ook al het geval.

Flinke problemen door de kou
De kou zorgt hier en daar voor flinke problemen. De opbouw van de kunstwerken voor het Veluws Zandsculpturenfestijn bij de Beeldentuin in Garderen is uitgesteld, omdat het zand bevroren is en er niet buiten kan worden gewerkt. Eerder werden vanwege de kou al de Paasraces op het circuit van Assen afgelast.

Volgens de Groningse hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma komen steeds meer weidevogels in de problemen door de aanhoudende kou en de droogte. De hongerdood dreigt voor grutto's en kieviten wanneer het weer niet omslaat, maakt hij zijn vrees duidelijk aan het Algemeen Dagblad.

Door de combinatie van wind en kou is de natuur kurkdroog, wat al tot meerdere brandjes leidde. Gisteren was het weer raak op de Veluwe, waar bij Hoenderloo een heidebrand woedde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden