Plus

Kota Kultura: Cultureel complex voor toekomstig Haven-Stad

Ooit zal Sloterdijk het bruisende centrum van Haven-Stad zijn. Als voorproefje opent in 2019 Kota Kultura: een cultureel complex met ateliers, concertpodium, een klein evenemententerrein en een foodcourt.

Josien Wolthuizen
Artist's impression van cultureel district Kota Kultura. Het achterste deel moet lente 2019 opengaan. Beeld Stork & Albrecht
Artist's impression van cultureel district Kota Kultura. Het achterste deel moet lente 2019 opengaan.Beeld Stork & Albrecht

Eigenlijk waren Jamie Konincks (31) en Boudewijn Grootendorst (29) twee jaar geleden op zoek naar een plek in Amsterdam waar ze een feestje konden organiseren.

Een aange­klede vrijdagmiddagborrel voor 'yuccies', young ­urban creatives. Een biertap en een dj in een loods of op een ongebruikt bedrijventerrein - niks ingewikkelds wilden de ondernemers die hun sporen verdienden in de marketing en in de designwereld.

Wisten zij veel dat de gemeente op zoek was naar een publiekstrekker bij Sloterdijk. Komende jaren worden in de nieuwe wijk Haven-Stad meer dan 50.000 woningen gebouwd. Sloterdijk moet het bruisende centrum worden met de ­publiekstrekker als het stralende middelpunt.

Konincks en Grootendorst kregen het aanbod om een lege groenstrook langs de Rhoneweg te ontwikkelen. Aangezien het terrein een omvang heeft van ongeveer zesduizend vierkante meter wisten de ondernemers dat er meer van ze gevraagd werd dan een plek om te borrelen.

Opgebouwd met containers
Twee jaar lang werkten ze aan het concept van Kota Kultura, zoals het terrein gaat heten.

Er komt een kas met een cultuurpodium, een groot grasveld waar buitenevenementen kunnen worden georganiseerd, een foodcourt met twaalf restaurantjes en ruimtes waar jonge creatievelingen ateliers of werkruimte kunnen huren. De bedoeling is dat het complex er in ieder geval tien jaar blijft staan.

Kota Kultura wordt opgebouwd uit modulaire containers. Als alles volgens planning verloopt, gaat het eerste deel - het evenemententerrein, het cultuurpodium en een deel van de ateliers en werkruimtes - komende lente open.

Op het evenemententerrein is ruimte voor een aantal (kleinere) festivals per jaar, maar het wordt nadrukkelijk geen plek waar iedere week dancebeats dreunen. Konincks: "We willen juist dat er een brede programmering op dit terrein komt. Er zullen heus promotors zijn die hier dancefeesten organiseren, maar we willen juist ook ruimte bieden aan toneel, spoken word en filmavonden."

Voor het cultuurpodium geldt hetzelfde: er is ruimte voor concerten, maar nadrukkelijk ook voor andere cultuuruitingen.

Na de zomer begint de bouw van de foodcourt. Voor de culinaire invulling ervan is horeca-­onder­nemer Jerry van Nood aangetrokken, die op zijn beurt verschillende collega's zal benaderen om kleine restaurants te openen in de twaalf stands - een beetje zoals in de Foodhallen in West.

Strategisch
Zijn de ondernemers niet bang dat Sloterdijk voor de Amsterdammers te ver weg is?

Grootendorst: "We hebben deze plek juist strategisch gekozen. Het is twee minuten lopen vanaf station Sloterdijk. Vergelijk het met Noord. Dat vonden mensen vroeger ook ver weg, maar omdat er nu allerlei leuke horeca zit, fietsen mensen er ­zonder moeite naartoe. Dat moet met dit gebied ook gebeuren."

null Beeld Jamie Groenestein
Beeld Jamie Groenestein

Aviodome

Om de hoek bij Kota Kultura gaat op 1 december een congrescentrum open in het Aviodome, de koepel die tot 2003 het luchtvaartmuseum op Schiphol huisvestte. Voor de gemeente is de ontwikkeling van de grasstrook langs de Rhoneweg daarom van groot belang.

"We willen dat de wandelroute van het station naar het congrescentrum aantrekkelijk en levendig is," zegt gebiedscoördinator Joekenel van der Pijl van stadsdeel Nieuw-West. "Het hele gebied rond ­Sloterdijk is enorm in ontwikkeling. Het was een stationsgebied met kantoren, nu wonen er mensen.

Met de plannen voor Haven-Stad zullen dat er alleen maar meer worden."
De gemeente is druk bezig om de vergunningen voor Kota Kultura rond te krijgen. Geen makkelijke klus, zegt Van der Pijl, die benadrukt dat de gemeente voor honderd procent achter deze plannen staat.

"Het terrein ligt in de buurt van de haven, naast een treinspoor. De veiligheid is dus een belangrijk onderwerp. We zijn nu volop aan
het puzzelen hoe Kota Kultura kan worden gerealiseerd."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden