Koster schrikt van niveau Ajax

AMSTERDAM - Terwijl buiten de Arena de ME zaterdagavond er de handen vol aan heeft een meute woedende Ajax-fans bij de hoofdingang van het stadion weg te houden, trippelt door de goeddeels verlaten perskamer een grijs muisje. Een medewerker van het cateringbedrijf ziet het glimlachend aan. ''Als de kat van huis is...''Ajax had zojuist in een troosteloze wedstrijd gelijk gespeeld tegen NEC (0-0). Het was het eerste duel van Adrie Koster, de trainer die tot het eind van dit seizoen de opvolger is van Henk ten Cate. Koster was geschrokken van wat hij had gezien, zei hij. Met de ferme toevoeging: ''Dat mag je best weten.''

Het is een tamelijk ondankbare taak, tussenpaus zijn, zeker bij een club als Ajax waar de torenhoge verwachtingen de realiteitszin meestal te boven gaan. Daar komt bij dat de aanval op voorzitter John Jaakke en algemeen directeur Maarten Fontein is geopend. Aan de andere kant: Koster had natuurlijk ook vriendelijk voor de eer kunnen bedanken.

Terug naar de herfst van 2001, om precies te zijn een dag na het ontslag van de toenmalige Ajax-trainer Co Adriaanse. In de schaduw van de Arena werkte de murw gebeukte selectie een training af onder leiding van de assistenten Peter Boeve en Leo van Veen.

De twee moesten lijdzaam toezien hoe tijdens een onderlinge partij de hiërarchie in de groep werd bevochten. Een snoeiharde confrontatie tussen Cristian Chivu en Zlatan Ibrahimovic besliste de Roemeen in zijn voordeel door de lange spits op het gras in een beklemmende houdgreep te nemen.

Kort daarna werd Ronald Koeman aangesteld als trainer en hij kon een deel van zijn verantwoordelijkheid delegeren aan Chivu, de baas in de kleedkamer. ''Als Chivu links gaat, gaat de hele groep links,'' vatte Koeman dat kort en bondig samen.

Ajax heeft op dit moment geen voetballer met de persoonlijkheid van Chivu in de gelederen. En het is voetballers eigen om bij een gebrek aan hiërarchie te pas, en vooral te onpas, hun stempel te willen drukken.

Het kwam tegen NEC een paar maal duidelijk aan het licht, bij voorbeeld toen Luis Suárez en Albert Luque zich in de tweede helft, op jacht naar het bevrijdende doelpunt, allebei opwierpen om een vrije trap te nemen. Vanaf de tribune gezien leek het of Gabri tussen neus en lippen door besloot dat zijn landgenoot Luque het maar moest doen. Waarna Luque weer wat uit moest leggen aan Suárez toen hij de bal over het doel had geschoten.

Er waren meer van dat soort kleine irritaties die onder de huidige omstandigheden heel snel diepe wonden kunnen slaan in de selectie. Ajax is in een uiterst onzekere periode vooral gebaat bij duidelijkheid, ook voor de lange termijn. Wie wordt de nieuwe trainer en welke van de huidige voetballers spelen volgens de clubleiding een belangrijke rol in de toekomstplannen? Maar dat werpt onmiddellijk een andere, nog relevantere vraag op: wie is eigenlijk de baas bij Ajax?

Zolang de antwoorden op die vragen uitblijven, moet Koster het seizoen, dat Europees gezien al volledig is mislukt, trachten nog van enige kleur te voorzien. Dat kan alleen als zijn voetballers trouwe volgelingen willen zijn. ''Er is kwaliteit zat,'' oordeelde de trainer na zijn debuut tegen NEC, ''alleen kon je dat vanavond niet zien.'' Hij bedoelde: het ontbrak aan eenheid.

Het is de vraag of Koster met zachte dan wel harde hand kan regeren en afdwingt dat elf voetballers ook echt als een elftal functioneren. Hij is er zelf van overtuigd dat de komende weken met gerichte trainingsarbeid en door het maken van goede afspraken vooruitgang is te boeken. Het zal moeten ook, want voorlopig is Ajax net zo grijs als de muis die zaterdagavond opdook in de perskamer.

© Het Parool, 22-10-2007

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden