Kosten Q-koorts geschat op 161 tot 336 miljoen

De Q-koortsuitbraak heeft tussen 2007 en 2010 een totale economische schade veroorzaakt van minimaal 161 tot 336 miljoen euro. De stichting Economisch Onderzoek heeft dat becijferd in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

ANP/Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Verlies aan productiviteit door ziekte van personeel en de daling van kwaliteit van leven van mensen die zijn getroffen door chronische Q-koorts vormen de twee grootste schadeposten (tot 250 miljoen euro). Deze schade komt voor rekening van de maatschappij.

Het doden van 50.000 geiten op besmette bedrijven kostte 34 miljoen euro. De daling van de melkproductie en herbevolking van de stallen is geraamd op 27,1 miljoen euro. Omdat de twee betrokken ministeries het grootste deel van deze kosten heeft vergoed, komt de schade voor de overheid uit op 55 miljoen euro.

Hogere behandelkosten voor zieke mensen (18,4 tot 26,5 miljoen euro) worden betaald door zorgverzekeraars en verrekend in de premie. De psychische schade bij veehouders is nog niet meegerekend in het onderzoek. De schade die overbleef voor de melkgeiten- en melkschapenhouders is ongeveer 6,5 miljoen euro.

De Q-koorts was duurder dan bijvoorbeeld de uitbraken van blauwtong in 2006 en 2007 maar veroorzaakte (veel) minder schade dan de varkenspest en MKZ, die elk op meer dan 1 miljard euro zijn geschat.

Sinds de uitbraak van Q-koorts in 2007 zijn ongeveer 4000 mensen ziek geworden. Zeker 19 personen overleden. Er werden zo'n 50.000 drachtige melkgeiten gedood om te voorkomen dat de Q-koortsbacterie nog langer kon vrijkomen bij miskramen. Door vaccinatie van de geiten zijn dit jaar veel minder mensen ziek geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden