Kosten nieuwe natuur nog niet te overzien
DEN HAAG - De aankoop van grond voor nieuwe natuur in Nederland dreigt een financiële ramp te worden. Er is nauwelijks zicht op de totale kosten.
Dit blijkt een rapport dat een werkgroep van diverse ministeries deze week aan de Kamer heeft gestuurd. Daarin staat dat het tekort verder op zal lopen tot 2,5 miljard euro. Als het project in 2018 is afgerond, zal er nog eens bijna twee miljard extra moeten worden geïnvesteerd. Bovendien ontstaat dan een structureel tekort van 103 miljoen per jaar voor het beheer van de grond.
In 1990 besloot de overheid in totaal 250.000 hectare extra natuur aan te leggen, waarvan 150.000 hectare moest worden aangekocht. De rest moet door de landeigenaren als natuur worden beheerd.
Er is echter nooit vastgelegd hoeveel dit project mag kosten. Intern circuleerden ramingen van vijf miljard euro, maar die zijn nooit officieel geworden. Toenmalig minister van Landbouw Gerrit Braks heeft daar bewust voor gekozen, omdat hij vreesde dat de Tweede Kamer niet met het plan zou instemmen. De Kamer heeft nog nooit gevraagd naar een raming en de uiteindelijke kosten zijn nog altijd niet bekend.
Landbouwminister Cees Veerman heeft in het kabinet Balkenende-I geprobeerd de kosten drastisch te beperken. Hij stopte de aankoop van grond. Het tweede kabinet-Balkenende draaide dat besluit echter terug en trok er bovendien vierhonderd miljoen extra voor uit.
Het kabinet heeft het rapport besproken in de laatste ministerraad voor zijn val, maar er geen oordeel over geveld. Het is nog niet duidelijk of de Kamer demissionair landbouwminister Gerda Verburg erover zal ondervragen.
De Rekenkamer oordeelde kritisch over het project. Vele jaren na de start van deze zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is ze er nog niet van overtuigd of het de hoge kosten wel waard is. (HET PAROOL)