'Kosten koningshuis liggen zeker zes keer hoger'

Het Koninklijk Huis kost de samenleving veel meer geld dan het kabinet claimt. Het anti-koningsgezinde Republikeins Genootschap eist nu 'een grondig boekenonderzoek'.

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

Het Oranjehuis is volgens het Genootschap, dat pleit voor de afschaffing van de monarchie, 'met stip het duurste van Europa'.

Waar elke Brit 6 euro aan de monarchie kwijt is, kost het koningshuis elke Nederlander zo'n 20 euro.

Dat moet blijken uit eigen onderzoek van het Republikeins Genootschap. In plaats van een kleine 60 miljoen euro kost ons koningshuis volgens het genootschap jaarlijks 345,5 miljoen euro.

Creatief rekenwerk

De republikeinen maken een vergelijking met Zwitserland, waar de president 424.000 euro kost. "Er valt dus meer dan 345 miljoen euro te besparen bij de afschaffing van de Nederlandse monarchie."

Het genootschap erkent dat in veel gevallen 'creatief rekenwerk' is toegepast. Ook zijn anonieme tips, ingediend via 'Willyleaks', gebruikt.

Vooral de belastingvrijstellingen voor het koninklijk huis hakken er volgens het genootschap in.

Volgens de Republiekein moet het het vermogen van de familie 'minimaal worden geschat op 12 miljard euro'. In dat geval loopt de fiscus jaarlijks 195 miljoen euro aan vermogens- en erfbelasting mis.

Ook huisvesting is een flinke kostenpost: 130 miljoen euro. Het genootschap oppert de verkoop van het Paleis op de Dam, dat zeker 100 miljoen euro moet opleveren.

De marathon van New York, waterbeheer, werkbezoeken, het schrijven van toespraken; alles is meegerekend. Beveiligingskosten - die om veiligheidsredenen nooit worden uitgesplitst - op 40 miljoen euro geschat.

Uit een enquete vorig jaar bleek dat 70 procent van de Nederlanders achter de monarchie staat. De Koning krijg rapportcijfer 7.5.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden