Update

Korthals: zaak-Van Rey zegt niets over VVD

De affaire rond de opgestapte wethouder Jos van Rey uit Roermond is 'vervelend' voor de landelijke VVD, maar zegt niets over de cultuur en de kwaliteit van de bestuurders in de partij. Dat zei VVD-partijvoorzitter Benk Korthals dinsdag in Den Haag.

Benk Korthals Beeld ANP
Benk KorthalsBeeld ANP

Volgens Korthals doet de VVD er alles aan om 'nette en integere bestuurders' te hebben. In opleidingen en trainingen wordt daar door de partij ook aandacht aan besteed. Het beeld dat VVD'ers graaiers zijn, klopt volgens hem niet.

Pijnlijk
Korthals noemde de situatie rond Van Rey 'heel pijnlijk'. Het besluit van de VVD-fractie in Roermond om zich terug te trekken uit de plaatselijke coalitie toont volgens hem aan hoe zwaar het is voor de partij.

De partijvoorzitter herhaalde dat het besluit van Van Rey om af te treden als wethouder en als lid van de Eerste Kamer, door de VVD wordt gerespecteerd. Hij hoopt dat politie en justitie snel duidelijkheid verschaffen over de zaak. 'Zolang we niet precies weten wat er is gebeurd, wachten we af', aldus Korthals.

Rutte: schadelijk
VVD-leider Mark Rutte vindt het schadelijk voor zijn partij dat die nu negatief in het nieuws komt met de ontwikkelingen rond de afgetreden VVD-wethouder Jos van Rey. Rutte zei dat dinsdag na nieuwe onderhandelingen met de PvdA over de vorming van een kabinet.

'Het is nooit goed voor een partij om zo in het nieuws te komen, dat is duidelijk', zei Rutte. Hij wilde verder niet inhoudelijk ingaan op de situatie in Roermond. Rutte wees erop dat er elke dag vele VVD-bestuurders aan het werk zijn van wie verwacht wordt dat ze aan 'heel hoge standaarden' voldoen wat betreft degelijkheid, betrouwbaarheid en integriteit. Of er in Roermond aan die standaarden voldaan is, moet volgens Rutte verder onderzoek uitwijzen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Van Rey van lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. VVD'er Ricardo Offermanns was kandidaat voor de functie van burgemeester, maar heeft zich naar aanleiding van de affaire teruggetrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden