Kort nieuws over dood soldaat

Van Middelkoop: Zeer waarschijnlijk bermbom

DEN HAAG - Het explosief waardoor vrijdagochtend een Nederlandse militair om het leven is gekomen in de Afghaanse provincie Helmand is ''zeer waarschijnlijk'' een bermbom. Dat heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vrijdag gezegd, na afloop van de ministerraad.

Eerder op de dag liet zijn ministerie de aard van het explosief nog in het midden. Het had ook een oude Russische mijn kunnen zijn. Dat de minister spreekt van een bermbom suggereert dat de militair door een bewuste actie van vijandige strijders om het leven is gekomen. (ANP)

'Ministerraad geschokt door dood militair'

DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft de ministerraad vrijdag het verdrietige bericht moeten brengen dat de Nederlandse korporaal Cor Strik in Afghanistan is overleden. De ministerraad heeft geschokt gereageerd op het nieuws dat er een Nederlandse militair in Afghanistan is gesneuveld.

Dat heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd. Het is de eerste keer dat een Nederlandse militair sneuvelt door geweld. ''We waren er echt stil van'', zei zijn collega Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Van Middelkoop zei dat dit geen consequenties voor de huidige missie heeft. ''De vastberadenheid zal hetzelfde blijven.'' De minister wil niet ingaan op de discussie over verlenging van de missie na half 2008. Dat vindt hij niet het gepaste moment. Hij kreeg daarin bijval van de collega's Koenders en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken). (ANP)

Politiek leeft mee met nabestaanden

DEN HAAG - Politiek Den Haag leeft mee met de familie, vrienden en collega's van de in Afghanistan door een explosief gesneuvelde Nederlandse korporaal. Het nieuws heeft echter geen gevolgen de steun in de Kamer voor de deelname van de Nederlanders aan de NAVO-missie in Afghanistan, bleek vrijdag.

Het is ''dramatisch'', ''vreselijk'', ''een verdrietige tegenslag'' en ''schokkend'' vinden ChristenUnie, CDA, VVD, SP, GroenLinks en PvdA. Maar deze partijen gaven ook aan dat de politiek en de militairen zelf zich er ter dege van bewust zijn dat dit risico verbonden is aan de missie. Het valt binnen de risico's die bij een militaire missie in Afghanistan te verwachten zijn, stelde GroenLinks.

Ze vinden wel dat onderzocht moet worden wat er precies is gebeurd en of er nog maatregelen nodig zijn om de veiligheid te vergroten. Maar dat is een standaardprocedure van Defensie. Elke handeling en patrouille wordt geëvalueerd.

Een Kamermeerderheid vindt dat het geen gevolgen heeft voor de huidige missie in Uruzgan en willen er ook geen consequenties uit trekken voor eventuele verlenging van de missie in Uruzgan. Het kabinet neemt daar deze zomer een besluit over.

De SP wijst erop dat de kans op doden bij een operatie als die in Helmand, waar de korporaal aan deelnam, groter is dan het werk in de provincie Uruzgan. De SP is echter altijd tegenstander geweest van de huidige missie en ziet nu een bevestiging van haar opvatting dat de Nederlandse inzet in Afghanistan steeds meer verandert van een opbouwmissie, in een vechtmissie. GroenLinks is ook tegenstander van de missie in Uruzgan. (ANP)

Balkenende betuigt medeleven met nabestaanden

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende heeft vrijdag namens het kabinet zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de gesneuvelde Nederlandse militair in Afghanistan. ''Het kabinet leeft intens mee met z'n ouders en andere familieleden. Ze hebben vandaag een groot verlies te verwerken en onze gedachten zijn bij hen'', zei hij na afloop van de ministerraad.

Het slachtoffer, de 21-jarige korporaal Cor Strik van de Luchtmobiele Brigade, komt uit Amersfoort, aldus Balkenende. De militair kwam in de nacht van donderdag op vrijdag (Nederlandse tijd) tijdens een patrouille te voet in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand door een explosie om het leven.

De premier sprak verder zijn diepe respect uit voor de inzet van de Nederlandse militairen in Afghanistan.

''We wisten dat het een gevaarlijke missie is'', zei de premier en hij voegde daar aan toe dat de militairen zich ook van de risico's bewust zijn. ''Ik bewonder ze zeer om de moed die men heeft om er naar toe te gaan.''

Er moet volgens Balkenende een scheiding worden aangebracht tussen het feit dat er een militair is omgekomen en de discussie over de eventuele verlenging van de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. (ANP)

Militaire vakbond: werk moet doorgaan

DEN HAAG - Voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond ACOM noemde de dood van een 21-jarige korporaal vrijdag ''in en in triest''. ''Het is verschrikkelijk, maar het is het risico van het vak. Je moet daarom doorgaan met het werk waar je voor staat'', aldus de voorzitter.

Kleian koesterde tot vrijdag de hoop dat onder de Nederlandse militairen geen slachtoffers zouden vallen door oorlogsgeweld. ''Maar nu komt het dan toch. We moeten hopen dat het bij dit slachtoffer blijft.''

Voorzitter Wim van den Burg van de vakbond AFMP reageerde: ''Dit is een slachtoffer van de missie. Dat is iets anders dan omkomen door een ongeluk. Maar voor de familie en nabestaanden maakt dat natuurlijk niets uit.''

De AFMP vindt dat het voorval niet direct van invloed moet zijn op de discussie die momenteel loopt over een eventuele verlenging van de missie in Afghanistan. Dat verandert naarmate het aantal slachtoffers stijgt, aldus Van den Burg. ''Dan gaat het steeds meer meespelen.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden