Kort nieuws over de storm

Zware storm Duitsland eist levens

BERLIJN/MÜNCHEN - In Duitsland heeft het noodweer donderdag twee mensenlevens geëist. In München overleed een anderhalf jaar oude baby nadat een deur uit de scharnieren vloog, losraakte en boven op het kind terechtkwam. Ook in de deelstaat Baden-Württemberg overleed een man toen zijn auto onder een omgewaaide boom terechtkwam.

In heel Duitsland worden zeer harde windstoten gemeten. De bevolking is geadviseerd binnen te blijven en auto's niet onder bomen te parkeren. Ook zou er grote kans bestaan op overstromingen langs de Noordzeekust. (ANP)

Doden in Groot-Brittannië door zware storm

LONDEN - De storm die over Nederland raast, heeft in Groot-Brittannië donderdag al aan zeven mensen het leven gekost. In de districten North Yorkshire, Berkshire, Shropshire en Cheshire kwamen zeker vier mensen om het leven, de meesten doordat omgewaaide bomen op hun auto's terechtkwamen. Ook in de buurt van Manchester kwamen mensen om het leven door rondvliegende takken en omvallende bomen. Een van de doden is de directeur van de luchthaven van Birmingham.

De Britse en Franse reddingsdiensten hebben donderdagmiddag in Het Kanaal wel 26 bemanningsleden van een containerschip in veiligheid weten te brengen. Het schip MSC Napoli dreigde in 9 meter hoge golven te zinken, waardoor de bemanning moest overstappen in een reddingssloep. De 26 zeelieden dobberden zeker twee uur op zee rond, voordat zij met een helikopter aan land konden worden gebracht. De MSC Napoli vervoert ''gevaarlijke lading'', maar wat er precies in de containers zit is tot nu toe onbekend, aldus de autoriteiten.

Ook op alle Britse eilanden is de storm zeer voelbaar, met windstoten die een snelheid van ruim 150 kilometer per uur kunnen hebben. Schotland heeft de eerste sneeuw van deze winter.

In Berkshire, Cheshire en Wales kwamen tienduizenden mensen zonder stroom te zitten, omdat op veel plaatsen elektriciteitsmasten zijn omgewaaid. Meer dan honderd vluchten van de luchthaven Heathrow zijn afgelast, verscheidene veerverbindingen liggen stil en treinmachinisten moeten langzamer rijden. (ANP)

KPN: 50 procent meer telefoontjes dan normaal

DEN HAAG - Het is donderdagmiddag door de storm erg druk op het mobiele telefoonnetwerk. Volgens een woordvoerder van KPN vinden er 50 procent meer telefoontjes plaats dan normaal. Vooral rondom de grote steden is het erg druk. Hoewel mensen het soms wat vaker moeten proberen om iemand te kunnen bereiken, is van grote problemen geen sprake. (ANP)

Schiphol kan 30 toestellen per uur aan

SCHIPHOL - Op luchthaven Schiphol kunnen donderdagmiddag maximaal dertig toestellen per uur landen. Normaal zijn dat er zeventig per uur. In verband met de harde wind zijn slechts een start- en een landingsbaan beschikbaar. Dat meldde een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland donderdag. Aan het begin van de middag was de capaciteit op de luchthaven twintig toestellen per uur. Toen waren twee andere banen open. ''De wind is in de loop van de middag gedraaid. Nu hebben we twee andere banen open, waar iets meer toestellen terecht kunnen.''

De Luchtverkeersleiding verwacht dat de capaciteit de rest van de dag op dertig vliegtuigen per uur blijft. Reizigers moeten rekening houden met grote vertragingen. (ANP)

Scholen sturen leerlingen naar huis

RIJSWIJK - Scholen in het hele land hebben donderdag in de loop van de ochtend besloten de leerlingen naar huis te sturen in verband met de storm. Dat was onder meer het geval in Almere, Delft, Arnhem, Boxtel, Eindhoven, Zutphen en Tiel. Ook de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) heeft de 2000 studenten geadviseerd naar huis te gaan, zegt een woordvoerder.

Aan de oostkant van het land zal de storm volgens meteorologen rond de avondspits het hevigst zijn. In het landelijk gebied komen middelbare scholieren vaak van heinde en verre naar school. Schooldirecties willen niet het risico lopen dat hun leerlingen laat in de middag nog onderweg zijn naar huis en hebben daarom donderdagmiddag vrij gegeven.

Aangezien de weersverwachting voor vrijdag veel beter is, is de scholieren wel meegedeeld dat ze vrijdag weer worden verwacht. ''Dan wordt het een uitstekende dag om op school te zijn'', aldus een Zutphense schooldirecteur. (ANP)

Groot olielek Rotterdam

ROTTERDAM - Het containerschip Claudel is donderdag kort na het middaguur uit de trossen gewaaid in de Rotterdamse haven. Daardoor ramde het een steiger van de Maasvlakte Olie Terminal (MOT). Een zeer grote hoeveelheid (1600 kubieke meter) ruwe olie uit MOT-leidingen is als gevolg daarvan de haven ingestroomd.

De toevoer van olie is afgesloten. Er is een poging ondernomen om een rubberen band om de olievlek te leggen, maar dit is volgens de havenmeester niet gelukt. De olievlek wordt door de wind in een hoek van het havenbekken gedreven. Daardoor bestaat de kans dat de olievlek zich bij draaiende wind en getijdenbewegingen verplaatst of verspreidt.

Door de hoge golven is het nog niet mogelijk een begin met de opruiming te maken. De verwachting is dat pas na 21.00 uur donderdagavond de wind langzaam gaat liggen.

Uit de omgeving Den Haag zijn inmiddels de eerste klachten over stankoverlast binnengekomen. De verwachting is dat de wind draait van een zuidwestelijke naar westelijke richting. De milieudienst rekent dan op klachten uit Schiedam en het noorden van Rotterdam. Claudel is eigendom van de Franse reder CMA CGM. (ANP)

SBS-panden ontruimd wegens storm

AMSTERDAM- Wegens de storm zijn de panden van mediabedrijf SBS donderdagmiddag grotendeels ontruimd. De aluminium beplating van de twee torens laat los en dat zorgt voor onveilige situaties. Eén losgelaten plaat waaide door een raam naar binnen, meldde een woordvoerster donderdag.

Tientallen werknemers hebben hun werk thuis of elders hervat. De uitzendingen van SBS (SBS6, Net5 en Veronica) gaan gewoon door. Dat geldt ook voor de uitzendingen van radiozender Caz, die in hetzelfde pand is gehuisvest. (ANP)

ANWB: Behoorlijke puinhoop op de weg

DEN HAAG- De ANWB Verkeersinformatie sprak even na 14.00 over ''een behoorlijke puinhoop'' op de Nederlandse snelwegen. De dienst telde ongeveer dertig meldingen van aanrijdingen en vrachtwagens in de problemen. ''Er zijn nu al dertien files met een totale lengte van 53 kilometer en over een uurtje begint de avondspits'', aldus een woordvoerder.

De ANWB verwacht een drukke avondspits en raadt het publiek aan niet de weg op te gaan als dat niet moet.

De dijk Enkhuizen-Lelystad en de N57 over de Oosterscheldekering zijn afgesloten als gevolg van de storm. De rechterrijstrook van de A16 (Rotterdam-Breda) bij de Moerdijkbrug is dicht wegens afgevallen lading. Op de A12 bij Arnhem richting Duitse grens kunnen auto's bij knooppunt Velperbroek niet verder omdat een vrachtwagen is geschaard. Verder zijn onder meer op- en afritten bij Amsterdam afgesloten wegens stormschade aan verkeersborden. (ANP)

Miljoenen mensen bezoeken KNMI-site

DE BILT- De internetpagina van het KNMI kan donderdag het bezoek niet aan. De site is erg traag en op sommige momenten niet bereikbaar doordat een groot aantal mensen op zoek is naar informatie over de storm. Het gaat volgens een woordvoerder om twee tot drie miljoen bezoekers.

De site had woensdag al 1,3 miljoen geraadpleegde pagina's. Om hoeveel bezoekers het donderdag gaat is pas naderhand te zeggen. ''Het is altijd druk op de internetpagina met een weeralarm. Omdat het nu een werkdag is, is het extra druk'', aldus de zegsman. (ANP)

BBA haalt regiobussen Utrecht naar binnen

Busmaatschappij BBA heeft donderdag aan het begin van de middag alle chauffeurs op de regiolijnen in het vervoersgebied Amsterdam-Utrecht-Woerden-Uithoorn terug naar de remise geroepen. Als gevolg van de harde wind is de veiligheid van het personeel en de passagiers niet meer te waarborgen, meldde een woordvoerder van het vervoersbedrijf.

Hoeveel reizigers worden getroffen door het uitvallen van de lijndiensten, kon de woordvoerder niet zeggen. (ANP)

Storm bereikt windkracht 10

DE BILT - De storm is donderdag rond 14.00 uur aangezweld tot windkracht 10. Dat heeft het KNMI laten weten. Het meteorologisch instituut spreekt van windkracht 10 als het een uur lang waait met een gemiddelde snelheid tussen de 89 en 102 kilometer per uur.

De metingen van windkracht 10 vonden onder meer plaats op Schiphol en in IJmuiden. Maar ook in andere kustgebieden waait het hard.

De zwaarste windstoot tot nu toe trof Schiphol: 130 kilometer per uur. Volgens een woordvoerder van het KNMI is dat heel erg hard. ''Dit soort snelheden komen niet vaak voor'', stelt de zegsman.

Het KNMI denkt dat de storm nog een beetje aan zou kunnen zwellen. In elk geval blijft het nog enkele uren onstuimig weer. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden