Kort nieuws over de sneeuw

ANWB: Files vallen mee

DEN HAAG - Het is donderdagmiddag rond vier uur relatief rustig op de Nederlandse snelwegen. Volgens de ANWB is het rond die tijd zelfs iets rustiger dan normaal. Rond een uur of twee was er sprake van ''een kleine spits'' rond Amsterdam en Utrecht. In totaal stond op dat moment zo'n 130 kilometer file.

Halverwege de middag waren de problemen rond Amsterdam en Utrecht zo goed als opgelost. Toen stonden er vooral nog files op de A12 en A50, rond Arnhem.

Het KNMI gaf woensdagmiddag een weeralarm af. Het KLPD telde tot het middaguur 43 ongelukken op de snelwegen. Dat is volgens een woordvoerder niet veel meer dan op een andere dag. In twee gevallen raakte ook een persoon licht gewond.

In Zeeland hadden zich tot halverwege de dag zo'n achttien ongevallen voorgedaan die veroorzaakt werden door sneeuw en gladheid. In Limburg sprak de politie van ''weinig grote problemen.'' Op de kleinere wegen was het glad en daar deden zich ''enkele ongevallen'' voor. In totaal deden zich in de provincie 32 ongevallen voor. Dat is niet noemenswaardig meer dan op andere dagen, volgens de politie.

In Gelderland waren zo'n twintig ongevallen die met name door glijpartijen veroorzaakt werden. Hierbij vielen geen gewonden. In Zelhem belandde een auto op de kop in de sloot. Hierbij raakte een persoon gewond.

In heuvelachtig gebied waren op sommige B-wegen hellingen glad geworden door opgevroren sneeuw. Daardoor konden soms auto's niet meer verder. (ANP)Scholen eerder dicht door sneeuwval

LEIDEN - Meerdere scholen in Nederland hebben donderdag wegens de sneeuwval hun leerlingen eerder naar huis gestuurd. Hiermee willen ze voorkomen dat leerlingen later op de dag in moeilijkheden komen. Voornamelijk scholen met leerlingen uit de regio namen maatregel.

Een middelbare school in Leiden staakte om elf uur 's ochtends haar lessen. Veel leerlingen die de school op een van de vijf locaties in Leiden en omstreken bezoeken, komen uit dorpjes uit de regio en moeten soms wel tien kilometer fietsen. De directeur wilde niet het risico lopen dat de kinderen later op de dag, als de sneeuw vijf tot tien centimeter hoog kan zijn, hun huis niet meer kunnen bereiken.

Ook basisscholen in Alphen aan den Rijn en Gouda gingen wegens het aangekondigde weeralarm eerder dicht. In het zuiden en oosten van het land mochten leerlingen eveneens eerder naar huis. (ANP)Strooien kosten miljoenen

UTRECHT - Het strooien van zout op alle snelwegen in Nederland kost per strooiactie een half miljoen euro. Op een winterse dag als donderdag rukt Rijkswaterstaat wel enkele keren uit.

Bij elke strooibeurt wordt 1500 ton zout op de wegen uitgegooid, aldus een woordvoerder. De organisatie zet donderdag zeker vijfhonderd zoutstrooiers in en zeker 850 sneeuwploegen die de sneeuw van de wegen schuiven.

Tijdens een normale winter rukt Rijkswaterstaat ongeveer 38 keer uit om de snelwegen te bestrooien. Deze winter is het vooralsnog erg zacht geweest en is er veel minder zout gestrooid. (ANP)Britse eilanden worstelen met pak sneeuw

LONDEN/DUBLIN - Zware sneeuwval heeft donderdagochtend tot grote vertragingen in het verkeer in grote delen van Engeland en het zuiden van Wales geleid. De Londense luchthavens Luton en Stansted zijn gesloten. De vliegvelden van Birmingham, Bristol en Cardiff konden na het wegruimen van de sneeuw worden heropend, maar de passagiers hebben te maken met grote vertragingen.

Ook Ierland kreeg een witte deken over zich heen maar daar leidde dat donderdag slechts tot plaatselijke problemen zoals een file, vooral in de buitenwijken van de hoofdstad Dublin.

Op delen van de Britse eilanden viel tot zeven centimeter sneeuw. Later op donderdag verwachtten de Britse meteorologen nog meer sneeuwbuien en aanvriezende mist, wat de doorstroom van het verkeer geen goed zal doen.

Veel scholen in Engeland en Wales stuurden de leerlingen naar huis. De sneeuw hinderde op tal van plekken het verkeer, naast vliegtuigen werden ook treinen, metro's en het wegverkeer belemmerd. De autoriteiten hebben automobilisten net als in Nederland aangeraden alleen de weg op te gaan als dat noodzakelijk is. Wie toch ging rijden, kreeg het advies warme kleding en een noodrantsoen mee te nemen.

Volgens de Britse Kamer van Koophandel kunnen de financiële gevolgen groot zijn. De verliezen door verloren gegane arbeidsuren zullen de Britse economie naar schatting 400 miljoen pond (600 miljoen euro) kosten. (ANP)Proef met vloerverwarming geslaagd dankzij sneeuw

BUNNIK - ProRail was donderdag zeer blij met het pak sneeuw dat Nederland bedekte. De spoorbeheerder kon dankzij het weer de nieuwe perronverwarming testen op station Bunnik. Die moet ervoor zorgen dat de sneeuw op het perron smelt en dat er geen ijzel ontstaat. ''En dat is gelukt. De verwarmde perrondelen waren helemaal sneeuwvrij'', aldus een woordvoerster.

Op het perron liggen speciale vloerelementen, betonnen perronradiatoren, die ervoor zorgen dat warm en koud water wordt opgeslagen in een bron in de bodem. In de winter kan het warme water uit de bron, een meter onder de grond, naar boven worden gehaald om het perron te verwarmen. (ANP)Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden