Kort geding vanwege 1 meiviering Oosterpark

Stichting Herstel Oosterpark spant donderdag een kort geding aan tegen de gemeente vanwege het geven van toestemming voor podia en tenten op het kwetsbare gras tijdens de 1 meiviering.

Het gras in het Oosterpark is volgens omwonenden nog te kwetsbaar voor grote evenementen. Beeld Roy del Vecchio
Het gras in het Oosterpark is volgens omwonenden nog te kwetsbaar voor grote evenementen.Beeld Roy del Vecchio

De gemeente haalde de woede van de stichting op de hals toen zij hoorde dat er toch podia en tenten voor de 1 mei manifestatie van de FNV op de grasmat komen te staan, die volgens hen nog te kwetsbaar is.

Nekslag
Het park is, zegt de stichting, in zo'n slechte staat dat, na een slecht uitgevoerde renovatie en wateroverlast, dit evenement wel eens de nekslag zou kunnen zijn voor het Oosterpark. "Het park wordt op deze manier verwoest," aldus voorzitter Ernst Sonneveldt.

De stichting wil het liefst alle festiviteiten in het park op 1 mei door de rechter laten verbieden. "Demonstreren is een grondwettelijk recht waar Herstel Oosterpark absoluut niet aan wil tornen, maar de podiums, tenten en optredens van artiesten zijn wel vergunning plichtig en er is geen vergunning door de gemeente afgegeven."

Microfoons en podia vallen volgens de gemeente echter onder het demonstratierecht en mogen om die reden gewoon in gebruik genomen worden.

Na de vorige viering van de Dag van de Arbeid in het Martin Luther Kingpark organiseerde de vakbond op 1 mei een grote manifestatie met kermisattracties, een clinic van thaibokser Remy Bonjasky en optredens van Typhoon, Lucas Hamming en dj's in het Oosterpark.

Met name de kermisattracties en dj's zorgden eerder bij de gemeente al voor opgetrokken wenkbrauwen. Dit soort dingen zouden namelijk niet onder het demonstratierecht vallen. Vrijdag zei burgemeester Van der Laan bij AT5 dat de FNV zich daarbij had neergelegd.

Zweefmolen
"Zoals een zweefmolen niet valt onder het demonstratierecht, kan de gemeente een demonstratie ook niet zomaar verbieden", zegt een woordvoerder van de gemeente.

"De gemeente heeft de aanvraag van de FNV kritisch bekeken en duidelijke voorwaarden gesteld, vooral ter bescherming van het gras, bodem en bomen." Ook is er afgesproken voor opbouw en na afbreken een schouw te doen. Eventuele schade kan worden verhaald op de FNV.

Herstel Oosterpark ziet echter geen andere mogelijkheid meer om het park te beschermen. Ze vindt het jammer dat ze zich tot een kort geding gedwongen voelt, maar heeft het idee dat ze op andere manieren niet gehoord wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden