Update

Kort geding tegen vroegtijdige ontruiming Kwakoe

Kwakoe, het zomerfestival in Zuidoost, stapt naar de rechter om een vroegtijdig einde van de editie van dit jaar te voorkomen. De organiserende stichting Kofoe en de vereniging van standhouders spannen een kort geding aan tegen de verhuurder van de tenten op het festivalterrein. Zij eisen dat die de tenten niet mag weghalen.

Een standhouder tijdens het Kwakoe Festival. Beeld ANP
Een standhouder tijdens het Kwakoe Festival.Beeld ANP

Dat heeft Machteld Roethof, de advocaat van Kofoe en de standhouders, laten weten. Zij eist dat verhuurder Witte Tenten de tenten laat staan en dat de medewerkers ervan zich ook niet op het festivalterrein mogen laten zien. Het kort geding dient dinsdag om 14.00 uur op de rechtbank in Amsterdam. Het multiculturele festival zou vijf weekenden achter elkaar plaatsvinden en komend weekend eindigen. Verhuurder Witte Tenten kondigde maandag aan de tenten weg te halen, omdat Kofoe weigerde inzage te geven in de inkomsten en uitgaven van het festival.

Na de Gay Pride en de Uitmarkt is Kwakoe het grootste georganiseerde evenement van Amsterdam. De organisatie ervan ging de afgelopen jaren steeds met veel gedoe gepaard, vooral op financieel gebied. Vorig jaar ging het festival zelfs helemaal niet door. Dit jaar keerde Kwakoe weer terug, maar het geruzie dus ook. Zo werd vorige week naar buiten gebracht dat stadsdeel Zuidoost garant staat voor 60.000 euro aan beveiligingskosten en werd het traditionele voetbaltoernooi afgelast.

Imagoschade
Verschillende politieke partijen in Zuidoost hebben ontzet gereageerd op de ontruiming van het festival. Ze vinden zelfs dat met de vroegtijdige beëindiging van het festival het imago van het stadsdeel wordt aangetast. Henk de Boer van het CDA noemt de gang van zaken 'diep treurig'. 'Het imago van Zuidoost heeft opnieuw een flinke klap gekregen', aldus de politicus tegenover AT5.

Hoofdverantwoordelijke van de misstanden rond het festival is volgens De Boer portefeuillehouder Muriël Dalgliesh. 'Ze had na een week de stekker er al uit moeten trekken.' D66-OZO gaat nog een stapje verder en noemt de verantwoordelijke politici zelfs 'domme politici'. 'Dit krijgt op het politieke vlak zeker nog een staartje!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden