Kort geding over laatste deel biografie Reve

ANP
Gerard Reve (R) en zijn levenspartner Joop Schafthuizen. Archieffoto uit 1998 ANP Beeld
Gerard Reve (R) en zijn levenspartner Joop Schafthuizen. Archieffoto uit 1998 ANP

Joop Schafthuizen, de levenspartner van de in 2006 overleden schrijver Gerard Reve, probeert via een kort geding de publicatie te voorkomen van het derde deel van de biografie Kroniek van een schuldig leven. Het kort geding tegen uitgeverij Van Oorschot en biograaf Nop Maas dient op 26 mei bij de rechtbank in Amsterdam.

De rechtbank en uitgever Wouter van Oorschot bevestigden maandag een bericht van de Volkskrant hierover. Schafthuizen kreeg vooraf inzage in de biografie over de laatste jaren 1975-2006, met daarin onder meer niet eerder gepubliceerd werk van Reve zoals brieven.

Volgens Van Oorschot zijn alle door Schafthuizen gewenste wijzigingen 'tot op de laatste komma gehonoreerd' in de drukproef. 'Niettemin maakte hij ineens alsnog moeilijkheden', aldus Van Oorschot. De uitgever ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet.

Van Oorschot en Maas hebben geruime tijd geprobeerd het conflict op te lossen. Ze achtten het de afgelopen maanden beter niet publiekelijk met Schafthuizen in debat te gaan. 'Zelfs niet toen hij de auteur via de media van smaad, laster en leugens beschuldigde', aldus Van Oorschot. 'We moeten nu constateren dat onze pogingen om tot een minnelijke regeling te komen helaas mislukt zijn.'

Van Oorschot stelt verder dat Schafthuizen niet is ingegaan op de herhaalde uitnodiging de beweerde smaad, laster en leugens met voorbeelden te onderbouwen. Joop Schafthuizen liet maandag weten dat hij 'tot vervelens toe' zijn beschuldigingen heeft onderbouwd. 'Dat is precies de reden waarom de rechter zich er nu maar eens over moet buigen', aldus Schafthuizen. De erfgenaam en zaakwaarnemer van Gerard Reve beweert verder dat hij elke brief van de uitgeverij en Maas wel degelijk heeft beantwoord en altijd aangetekend verstuurde.

Zolang de zaak onder de rechter is, doen de partijen verder geen mededelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden