Kort geding om verbod landelijke sintintocht

Via een kort geding willen tegenstanders van Zwarte Piet de landelijke intocht van Sinterklaas verbieden.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

De stichting Majority Perspective daagt onder meer de NTR, die de tv-uitzending verzorgt, en burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, waar de intocht volgende week is, voor de civiele rechter in Haarlem.

De stichting eist een verbod op de volgens haar "racistische nationale intocht in Zaanstad''. Ook het Commissariaat voor de Media (CvdM), de Staat, Kijkwijzer en mediabedrijf Vinke Vision zijn gedagvaard. "Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN-kinderrechtenverdragen en anti-racismeverdragen. Dit deden ze in georganiseerd verband,'' zegt de stichting, die zich naar eigen zeggen inzet tegen "systematische onderdrukkingen''. "Dit kan en mag zo niet meer verder gaan.''

In actie
Zo kan de Staat volgens een woordvoerder op lokaal niveau ingrijpen en de vergunning voor de intocht nietig verklaren.

Achter de stichting zit een onbekend en niet bij naam genoemd aantal partijen die tegen Zwarte Piet zijn. Volgens de zegsman gaat het niet om de 'gebruikelijke' anti-Piet-activisten, zoals de aanhangers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De stichting voelt zich genoodzaakt in actie te komen, onder meer omdat KOZP eerder deze week demonstraties aankondigde bij regionale intochten.

Boze reacties
Een woordvoerster van de rechtbank bevestigt dat het kort geding doorgaat. De gemeente Zaanstad wil niet voorafgaand aan de zitting reageren, liet een woordvoerder van de burgemeester weten. Dat geldt ook voor de NTR.

Op de Facebookpagina van de stichting stromen de boze reacties op het initiatief inmiddels binnen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden