Kort geding om moskee

AMSTERDAM - Woningcorporatie Het Oosten wil via de rechter de bouw van de Westermoskee in De Baarsjes veiligstellen.Een kort geding hierover dient maandag voor de Amsterdamse rechter. Alleen het vertrek van Milli Görüs-voorman Fatih Dag kan uitkomst bieden in het moskeeconflict.

Vanmorgen zaten de drie hoofdrolspelers in het voortslepende moskeeconflict met elkaar aan tafel op het stadsdeelkantoor van De Baarsjes. Het gesprek wordt om vijf uur vanmiddag voortgezet.

Voor Frank Bijdendijk, directeur van Het Oosten en stadsdeelvoorzitter Arco Verburg stond één uitkomst van tevoren vast: Fatih Dag moet vertrekken. Het vertrouwen in de voorzitter van de Turkse moskeevereniging Aya Sofia en directeur van Manderen bv, de beleggingsmaatschappij die bij de bouw van de Westermoskee betrokken is, ontbreekt volledig. Dag zelf zegt niet van plan te zijn op te stappen.

''Het is onmogelijk dit project nog met meneer Dag te realiseren,'' vat woordvoerder Doede Jaarsma het standpunt van de woningcorporatie samen. ''Wij willen alleen met iemand samenwerken die de liberale koers van de toekomstige moskee garandeert.''

De woningcorporatie heeft de indruk dat Milli Görüs probeert de verlening van de bouwvergunning voor haar eigen gebedshuis te vertragen dan wel te voorkomen. Twee weken geleden heeft Milli Görüs bij het stadsdeel een verzoek ingediend om de bouwvergunningsaanvraag te bevriezen. Reden zouden de oplopende bouwkosten voor de Westermoskee zijn. Volgens Milli Görüs worden die nu begroot op achttien miljoen euro.

Het Oosten heeft echter ook al 'enkele miljoenen' geïnvesteerd in de plannen voor onder andere woningen, winkels en een garage. ''Dat geld moet als weggegooid worden beschouwd, als het project niet doorgaat,'' aldus Jaarsma. Het Oosten wil dat voorkomen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden