Kort geding om macht Kwakoe Festival

Emile Esajas en Luciën Letterboom stappen naar de rechter om een terugkeer in het bestuur van het Kwakoe Festival af te dwingen. Op 12 en 13 juni zullen de oud-bestuurders de rechter in een kort geding vragen hun uitschrijving uit het handelsregister van de kamer van koophandel ongedaan te maken.

Standhouders op het Kwakoe Zomerfestival in het Bijlmerpark in Amsterdam-Zuid-Oost. Archieffoto. Beeld ANP
Standhouders op het Kwakoe Zomerfestival in het Bijlmerpark in Amsterdam-Zuid-Oost. Archieffoto.Beeld ANP

Volgens Esajas en Letterboom is de uitschrijving een 'onrechtmatige, bijna criminele daad'. Ze werden 19 april uit hun functie ontheven, zonder daarvan op de hoogte te zijn gebracht. Een dag eerder had Esajas als voorzitter van de stichting Kofoe op het stadsdeelkantoor de vergunning voor het Kwakoe Festival in ontvangst genomen.

In de weken daarvoor waren spanningen binnen het bestuur ontstaan over de organisatie. Tot ongenoegen van Esajas trok Witte Tenten, de tentenverhuurder uit Eemnes die zich financieel garant heeft gesteld voor het Afro-Surinaamse festival, steeds meer macht naar zich toe. 'Ik heb gesteld: een tentenverhuurder is een leverancier van tenten. Niet de baas van het festival.'

Ceremonieel voorzitter
Volgens Esajas is hem vijfduizend euro geboden als hij zich inhoudelijk niet meer zou bemoeien met de organisatie. In plaats daarvan zou hij een functie krijgen op het festival als ceremonieel voorzitter. 'Ik voelde mij zeer teleurgesteld door dat aanbod',zegt Esajas. 'Niet voor mijzelf. Ik schaamde mij voor de Afro-Surinaamse samenleving.'

Uitschrijving
Zijn weigering leidde enkele dagen later tot de uitschrijving van hem en Letterboom. De plaats van de voorzitter werd ingenomen door Ricardo Verweij, een andere Kwakoeveteraan. Behalve uit Verweij bestaat het bestuur nu uit vuurwerkspecialist Nancy Arler van Witte Tenten en Stephen Kwasi Oduro, voormalig PvdA-deelraadslid en Ghanees vorst.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden