Korpschef: verkoop alleen nog maar veilig siervuurwerk

Tijdens de jaarwisseling is tegen politieagenten opnieuw meer geweld gebruikt. Dat zegt korpschef Erik Akerboom. Hij pleit voor het vieren van een ander soort oud en nieuw.

Korpschef Erik Akerboom. Beeld ANP
Korpschef Erik Akerboom.Beeld ANP

Tijdens de vorige jaarwisseling bedroeg het aantal incidenten tegen politiemensen 59. Akerboom heeft nog geen exacte cijfers. De politie gebruikt een nieuwe, mobiele registratie van geweld tegen agenten. Daarom zijn er nu nog geen aantallen bekend.

Akerboom noemt het geweld tegen agenten onacceptabel. “Brandweermensen zijn tijdens bluswerkzaamheden belaagd met vuurwerk en stenen en moeten beschermd worden door de ME. Dit mag nooit normaal worden. Dat is te gek voor woorden.”

De jaarwisseling omschrijft hij als ‘onrustig met veel incidenten, met ook veel aanvallen op politiecollega’s’.

Ander soort oud en nieuw

Wel zegt hij verheugd te zijn dat al te grote incidenten in Den Haag en met name in Duindorp zijn uitgebleven. “De situatie was daar beheersbaar dankzij de inzet van vele diensten. En we hebben de raddraaiers eruit kunnen halen.”

De korpschef pleit voor het vieren van een ander soort oud en nieuw. “We moeten alleen nog maar veilig siervuurwerk gaan verkopen waar niet meer mee gegooid kan worden. Daarnaast moeten we alleen nog grote gezamenlijke evenementen gaan houden waar vuurwerk wordt afgestoken, en harder straffen om deze trend doorbreken.”

Volgens Akerboom is er al geruime tijd een opgaande lijn van geweld tegen politiemensen en hulpverleners zichtbaar, die tot steeds meer ontwrichting en tot weerstand in de samenleving leidt. Daarnaast ziet hij echter ook een verdere toename van de vuurwerkverkopen tot een recordhoogte van 77 miljoen euro. Hij bespeurt desondanks een langzame kentering - ook in de politiek - waarbij de bereidheid ontstaat om de jaarwisseling anders en ordelijk te laten verlopen.

Zo verliep de jaarwisseling in Nederland

De jaarwisseling in Amsterdam is onrustig verlopen. Het aantal incidenten was vergelijkbaar met vorig jaar, maar hulpverleners zijn vaker in hun werk belemmerd - soms zo ernstig dat ze zich moesten terugtrekken.

De politie in Utrecht heeft tijdens de jaarwisseling 38 mensen aangehouden. 23 van hen zijn minderjarig. De hulpdiensten in Den Haag hebben een zeer drukke oudejaarsnacht achter de rug, maar die verliep volgens de gemeente zonder grote incidenten

Het aantal keren dat brandweerkorpsen deze jaarwisseling moesten uitrukken, is voor het tweede jaar op rij toegenomen. De brandweer kreeg in totaal 4340 meldingen. Dat is een toename van 118 incidenten ten opzichte van de vorige jaarwisseling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden