Update

Korpschef kritisch over dierenpolitie in nieuwjaarsspeech

'Hoe ernstig dierenmishandeling -en verwaarlozing ook is, mijn constatering blijft dat iedere agent die wordt ingezet voor de aanpak van dierenleed, niet kan worden ingezet voor de bestrijding van overvallen, kinderporno en woninginbraken.' Dat zei korpschef Henk van Essen van de politie Haaglanden vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak.

ANP/ Redactie

Van Essen voegde eraan toe dat zijn korps 'zich desalniettemin conformeert aan de landelijke prioriteiten'.

Vanaf vandaag telt Haaglanden negen zogenoemde animal cops.

De politiechef ging ook in op de vorming van de Nationale Politie. Bij Van Essen bestaat de vrees dat lokale en regionale prioriteiten het misschien moeten afleggen tegen landelijke speerpunten. 'We moeten ons blijven richten op misdrijven met een hoge impact: woninginbraken, overvallen, straatroven en geweldsdelicten. De landelijke speerpunten moeten gebaseerd zijn op de regionale problemen en niet andersom. Op die manier blijven we als politie zo dicht mogelijk bij de burger', aldus Van Essen.

De korpschef eindigde enigszins in mineur. Volgens hem lopen sommige groepen jongeren risico op het slechte pad terecht te komen. 'De economische situatie is slecht en dat gaat gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de criminaliteit. Zelfs de vorming van een Nationale Politie kan dat niet voorkomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden