Korpschef Amsterdam vrijwel zeker de nieuwe NCTV

De Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg wordt vrijwel ­zeker de nieuwe Nationaal Coördi­nator Terrorismebestrijding en Veiligheid. 

Koen Voskuil
Pieter-Jaap Aalbersberg Beeld anp
Pieter-Jaap AalbersbergBeeld anp

Zijn benoeming is na­genoeg rond, bevestigen Haagse bronnen.

Pieter-Jaap Aalbersberg volgt de huidige coördinator Dick Schoof op, die de functie sinds 2013 bekleedde. Schoof vertrekt naar de inlichtingendienst AIVD.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) behoedt Nederland voor terreurdreiging, maar zorgt ook voor zaken als cybersecurity.

Aalbersberg is zeven jaar korpschef van de Amsterdamse politie. Hij was verantwoordelijk tijdens de eerste terroristische aanslag in Amsterdam sinds de moord op Theo van Gogh, afgelopen zomer op het Centraal Station. Twee agenten reageerden alert toen een 19-jarige Afghaan twee mensen neerstak en schoten de man neer. Aalbersberg uitte toen zijn trots: "Als het moet, staan we er."

Eerder leidde hij de repatriëringsmissie van MH17, een klus waar hij 'geen nee tegen kon zeggen' en die grote indruk op hem hebben gemaakt.

Hoofddoek
De korpschef baarde opzien met zijn uitspraken over het dragen van hoofddoeken binnen het politiekorps. Omwille van een meer diverse politieorganisatie zei Aalbersberg dat hij overwoog hoofddoeken bij het uniform toe te staan. Die uitspraak leverde veel rumoer op. De politiebaas moest een rondje langs de Amsterdamse politieteams maken om de gemoederen te bedaren.

Afgelopen jaar kwam Aalbersberg in opspraak vanwege de kaartjesrel rond politiecommissaris Ad Smit, die op kosten van de politie kaartjes regelde voor concerten en voetbalwedstrijden.

Ook Aalbersberg bleek één keer kaartjes te hebben ontvangen via Smit, voor een concert van Mark Knopfler. Hij betaalde die kaartjes later terug, nadat hij een rekening van de politie kreeg. Hij kreeg geen disciplinaire straf, zoals sommige anderen wél, waaronder hooggeplaatsten in het Amsterdamse korps.

Aalbersberg geldt als een zeer ervaren politieman met veel internationale contacten, onder meer vanuit zijn vroegere functie als lid van de Executive Committee van Interpol.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden