Koraal in Caribisch gebied kan over 20 jaar verdwenen zijn

De koraalriffen in het Caribisch gebied worden ernstig bedreigd en kunnen over 20 jaar zelfs helemaal verdwenen zijn, als er niet snel wordt ingegrepen. Tot die conclusie komen drie internationale natuurorganisaties na een groot onderzoek dat 3 jaar heeft geduurd. De resultaten zijn vandaag in het Zwitserse Gland gepubliceerd.

Redactie
Koraal bij Bonaire, in het Caribisch gebied. Beeld AP
Koraal bij Bonaire, in het Caribisch gebied.Beeld AP

Volgens het onderzoek over de periode 1970-2012 is het koraal vergeleken met ruim 40 jaar geleden gehalveerd. De zeedieren verdwijnen vooral doordat er veel minder papegaaivissen en zee-egels zijn en het ecosysteem is verstoord.

Door het ontbreken van de 'grazers' krijgen verstikkende algen meer ruimte. Verder zijn de opwarming van het zeewater, vervuiling en toerisme boosdoeners.

De onderzoekers noemen ook een lichtpuntje. Volgens hen is het tij simpel te keren door het tegengaan van overbevissing en vervuiling en herstel van de visstand.

Klap voor toerisme
Het verdwijnen van het koraal is een bedreiging voor diverse vissoorten en zal ook voor het toerisme een klap betekenen, aldus het rapport. Verder fungeert koraal ook als bescherming van de kust.

Aan het onderzoek deden 90 deskundigen mee. De drie organisaties die het rapport presenteerden, zijn Global Coral Reef Monitoring Network (GCRMN), International Union for Conservation of Nature (IUCN) en United Nations Environment Programme (UNEP).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden