Kor wil z'n honden terug

In een te vol oud binnenvaartschip aan de dijk van Schellingwoude leefden de broers Sinus en Kor Holm liefdevol samen met zes honden. Tot de Dierenbescherming kwam. En de politie.

Kor en Sinus Beeld Elmer van der Marel
Kor en SinusBeeld Elmer van der Marel

Op 24 september botst de wereld aan boord met die van de regels en wetten. De inspecteurs van de LID, de Landelijke Inspectie Dierenbescherming, komen aan boord. Ze weten ze niet wat ze zien, blijkt uit hun rapportage. 'Alarmerend is de zeer kleine ruimte, die erg donker was, heel erg warm, met weinig ventilatie en een penetrante lucht,' noteren zij. Zes honden tellen ze, een kat en een papegaai. Die zien er overigens wel goed verzorgd uit.

Ze zien ook het heft van een mes; het mes zit gestoken in een doos, 'kennelijk om mogelijkerwijs te kunnen pakken'. Als teruggaan naar de wal, om te overleggen, wordt het direct aan een agent overhandigd. Het is de prelude op verdere escalatie.

De dierenarts noemt de leefomgeving van de honden 'dramatisch' en 'absoluut onacceptabel' en adviseert inbeslagname.

Aggressieve verzetpleger
Aan boord zit Sinus met nog vier honden en volgens de politie is Sinus 'agressief' en 'een verzetpleger'. Dat, gevoegd bij de ervaring met het mes en de beperkte bewegingsruimte op het schip, leidt tot het optrommelen van een arrestatieteam. Achter haar raam hoort buurvrouw Liesbeth de Chattel een agent telefoneren: 'We redden het niet zonder jullie.' Ze ziet met verbazing hoe de dijk wordt afgezet en 'belachelijk veel' politie oprukt. 'Met stormrammen en helmen, voor een invalide man op een boot! Ze zagen er echt heel vals uit.'

Hardhandig
Henk Kersting, Sinus' advocaat, spreekt over een buitengewoon hardhandige arrestatie: 'Een bijna invalide man van in de zestig. Heb je daarvoor een arrestatieteam nodig? Terwijl hij geen strafbare feiten heeft gepleegd?'

Veiligheid
Twaalf uur later zijn de broers, na diverse politiecellen en gesprekken op de spoedpsychiatrie, ook al geen gebruikelijke gang van zaken, weer thuis. Sinus heeft een arm die niet meer wil en blauwe plekken op zijn polsen. Ze zeggen zelfs nog steeds niet te weten waarom ze zijn opgepakt. Ook de politie zal later zeggen dat het was 'voor hun eigen veiligheid'.

Aangifte
Sinus heeft schriftelijk zijn beklag gedaan; hij heeft daarvoor een brief aan de hoofdofficier van justitie gestuurd. Kersting heeft donderdag aangifte gedaan van huisvredebreuk, zware mishandeling dan wel openlijke geweldpleging en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Geen honden meer
De honden, dat lijkt wel zeker, komen niet terug. Ze zijn inmiddels wel vrijgegeven, maar er moet 2400 euro aan kosten voor opvang en onderzoek worden vergoed, en dat geld hebben de broers niet.

Donderdag, grote consternatie, stond de witte keeshond van Kor bij het asiel al op de aanbiedingssite. Buurvrouw Katja le Clercq belde het asiel, de buurt wilde deze hond voor Kor terugkopen. Maar het asiel liet weten dat dat niet mag, gezien 'de relatie met de vorige eigenaar'.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden