Opinie

Koptische ondernemers op Zeedijk: 'Wij verdienen eerlijk ons brood'

Roberto Barsoum reageert vandaag namens de koptische ondernemers in de binnenstad en de Nederlandse Koptische Stichting in een ingezonden brief kritisch op onze berichtgeving. We schreven dat schimmige overnames op de Zeedijk de leefbaarheid aldaar onder druk zetten. Egyptische horeca-exploitanten zijn in opmars. Onjuist, aldus Barsoum.

De ZeedijkBeeld Marc Driessen, www.marcdriessen.com

Het beeld dat geschetst wordt in het artikel in Het Parool van 4 september waarin Egyptische kopten de Zeedijk met fout geld zaken opkopen, is onjuist en heeft geen enkele journalistieke grondslag. Als vertegenwoordigers van de koptische gemeenschap in Amsterdam zijn wij niet benaderd voor commentaar op deze aantijging.

Iedere horecaondernemer word uitgebreid gescreend op de herkomst van het geïnvesteerde geld. De gemeente kan op grond van de Wet Bibob toetsen of er een risico bestaat dat uit criminele activiteiten verkregen of te verkrijgen voordelen worden benut of dat strafbare feiten worden gepleegd. Daarnaast mag de gemeente een vergunning weigeren als er een strafbaar feit is gepleegd om de vergunning of subsidie te krijgen.

Het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum heeft toegang tot fiscale en strafrechtelijke informatie. Deze instrumenten zorgen ervoor dat de ondernemer bij afgifte van een vergunning door de gemeente smetteloos is bevonden. Elke andere aanname is onjuist.

Het Parool suggereert meerdere malen dat het hier gaat om buitenlands geld, waarvan de herkomst onduidelijk is en dat er sprake is van witwassen. Een deel van de genaturaliseerde en geïntegreerde Egyptenaren - Nederlanders dus - ziet ook het probleem van de ontstane monocultuur. Het klopt dat er veel overnames zijn en dat ondernemers bereid zijn hogere huren te betalen. Maar dat is het gevolg van vraag en aanbod. De explosieve groei van het toerisme heeft ervoor gezorgd dat het buurtkarakter is veranderd. De ondernemers spelen in op de vraag van de toerist, die negentig procent van de klandizie vormt.

Eerlijk
De toerist stapt geen horecazaak in om een broodje bal of een portie stamppot te bestellen. Het belangrijkste is dat wij als ondernemers op een eerlijke manier ons brood verdienen waarin we voldoen aan de regelgeving, ondernemersgeest hebben, correct belasting betalen en voor werkgelegenheid zorgen. Is het verboden om tien Argentijnse restaurants of een keten van ijssalons te beginnen?

Zoals de hoofdredacteur van Het Parool zijn krant zo goed en rendabel mogelijk aan de man wil brengen, geldt dat voor elke ondernemer. Hierbij maakt het niet uit of hij Joods, Arabisch, christen, Aziaat, gekleurd of blank is.


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden