Kopers zien voorlopig koopcontract in rook opgaan

De aspirant-kopers van 37 appartementen van project Kaai#01 in Buiksloterham zien hun project in rook opgaan. Woningcorporatie De Alliantie en bouwondernemer Hurks hebben de bouw voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Een nieuwbouwproject in Amsterdam.Beeld FLORIS LOK

Dit blijkt uit een brief van de projectleiders Arnout Vos van De Alliantie en Co Teunis van Hurks Bouw uit Almere. Zij beroepen zich op opschortende voorwaarden in het voorlopig koopcontract. Zij schrijven dat zij eerder verwachtten dat de gemeente en het stadsdeel Noord snel de benodigde vergunningen zouden verstrekken.

Toegezegd
De gemeente Amsterdam had dat ook mondeling toegezegd, maar dat gebeurde echter niet omdat een bedrijf in de buurt van de bouwlocatie bezwaar wilde maken. Mocht de omgevingsvergunning alsnog komen, dan wil De Alliantie bezwaarprocedures afwachten, die jaren kunnen doorlopen tot en met de Raad van State aan toe.

De bewoners, die teleurgesteld zijn, willen niet met naam en toenaam in de krant reageren. Zij hopen alsnog op een oplossing en willen de betrokkenen niet door publiciteit boos maken. Wel wijzen zij op de brief waarmee de stekker uit het project werd getrokken.

Het meest verbaasd zijn de kopers over de voorlaatste alinea in de brief van De Alliantie. "Mocht het project op een later moment gerealiseerd kunnen worden (...) bieden wij u graag onder de dan geldende condities en voorwaarden de woning opnieuw aan." Hun huis wordt dan duurder, denken zij. De Alliantie laat nadrukkelijk weten graag met de teleurgestelde kopers in gesprek te blijven.

Een koper zegt dat de opschortende voorwaarde in het contract de kopers achterstelt. Kopers kunnen aan het voorlopige contract gehouden worden, terwijl de tegenpartij er vanaf kan. Het meest onbevredigende is dat kopers formeel niet weten waarom De Alliantie en Hurks kopschuw zijn geworden.

Het gaat volgens meerdere bronnen om de firma Wegter aan de Distelweg, actief in coating en lakken. Wegter zou vrezen dat door de nieuwe woonwijk de milieueisen worden opgeschroefd. De firma was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt in een reactie dat het contract pas geldt als alle voorwaarden zijn vervallen. Het contract hoeft niet ontbonden te worden, want er was volgens VEH geen contract.

Oude contract
De bewoners willen dat de partijen hen, als het project doorgaat, het oude contract aanbieden met bijvoorbeeld een opslag voor hogere bouwkosten. Zij vrezen dat de gemeente hen de intussen verdubbelde nieuwe grondprijzen zal vragen en voelen zich anderhalf jaar aan het lijntje gehouden.

Woordvoerder Annet Postma van De Alliantie spreekt van "domme pech". "Vertragingen zijn kostbaar voor alle partijen." Wel stelt ze dat het contract van de baan is. Het stadsdeel verwijst naar de gemeente. De woordvoerder van Amsterdam zegt geen commentaar te geven omdat het een grondpositie van De Alliantie betreft. Ook als het gaat om de niet afgegeven vergunningen luidt de reactie van de gemeente: "geen comentaar."

Meer uitstel

Behalve het project met de appartementen op Kaai#01, schuift de Alliantie nog twee projecten in Noord op de lange baan. Het gaat om 16 zelfbouwkavels en 5 marktkavels aan de Klaverweg. Hier zijn de gevolgen minder groot omdat nog geen sprake was van geclausuleerde koopcontracten. De Alliantie blijft met deze groepen in gesprek om de projecten in later stadium door te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden