Kopers verliezen rechtszaak tegen openbreken koopcontract: dit ging er mis

Ze dachten een appartement te kopen van de woningcorporatie, tot De Alliantie de stekker uit de verkoop trok omdat de vergunningen niet rondkwamen. Dat pikten de kopers niet. Ze stapten naar de rechter, maar tevergeefs. Dit ging er mis.

De rechtbank in Amsterdam stelt dat woningcorporatie De Alliantie geen fouten heeft begaan bij het intrekken van de verkoop van 37 woningen in Buiksloterham.  Beeld ANP
De rechtbank in Amsterdam stelt dat woningcorporatie De Alliantie geen fouten heeft begaan bij het intrekken van de verkoop van 37 woningen in Buiksloterham.Beeld ANP

In een snoeihard vonnis verwierp de rechtbank alle eisen van de gedupeerde kopers. Woningcorporatie De Alliantie trok volgens de rechter terecht de stekker uit de verkoop toen de vergunningen niet rondkwamen. De gedupeerde kopers zijn sprakeloos.

Wat is er gebeurd?

Eind 2015 of begin 2016 kochten de kopers 37 nog te bouwen appartementen in Buiksloterham. De Alliantie liet de koop echter ongedaan maken toen Amsterdam de omgevingsvergunning niet tijdig verleende. Een bedrijf in de omgeving procedeerde tegen de vergunning en het nieuwe bestemmingsplan dat woningbouw moest toestaan, waardoor vertraging ontstond. Inmiddels heeft De Alliantie de papieren en worden de huizen verkocht tegen hogere prijzen.

Mag De Alliantie dat doen?

De Amsterdamse rechtbank heeft bepaald van wel. In de koopcontracten stonden zaken als vergunningen en het bouwrijp maken van de grond vermeld als ‘opschortende voorwaarden’. Volgens de overeenkomst zou de koop niet doorgaan als niet aan alle voorwaarden werd voldaan.

Waarom stapten de kopers naar de rechter?

Er was sprake van een nieuwe situatie waarbij nieuwbouw kwam op een plek dat eerst een bedrijventerrein was; een avontuur waarbij alle risico’s bij de kopers werden gelegd. De kopers vertrouwden op De Alliantie die volgens hen uitstraalde dat alles goed zou komen. Ze dachten dat ze te maken hadden met een sociale semi-overheidsorganisatie die tegen lage rente kan lenen en een bijzondere zorgplicht heeft. Daarom kochten alle kopers zonder eigen makelaar en zonder adviezen van verenigingen of juridische experts. Nu de vergunningen er wel zijn, eisen ze alsnog hun appartement tegen de oude prijs met een opslag voor de hogere bouwkosten.

Begrijpt de rechtbank de verontwaardiging van kopers?

Allerminst. Een woningcorporatie is volgens de meervoudige kamer gewoon een commerciële marktpartij zonder extra verplichtingen. De Alliantie had de zaak juridisch goed dichtgetimmerd en kan nu meer geld voor de woningen vragen. Het is volgens de rechter de eigen verantwoordelijkheid van kopers de finesses ervan te begrijpen, uit te zoeken, of deskundige hulp in te schakelen.

Hadden kopers een punt door te stellen dat ze onvoldoende geïnformeerd waren?

De kopers zeiden dat de optimistisch geformuleerde e-mails van de corporatie of haar makelaar hen op het verkeerde been hadden gezet. De rechter vond op basis van diezelfde e-mails dat ze wél duidelijk, tijdig, juist en volledig waren geïnformeerd.

Wat betekent de uitspraak voor mensen die een woning van een corporatie willen kopen?

Dat zij ook voor de aankoop van een huis van een woningcorporatie juridisch beslagen ten ijs moeten komen en de standaardvoorwaarden in een koopcontract serieus moeten nemen. Een woningcorporatie is weliswaar een instelling met sociale taken en privileges, maar opereert al sinds de jaren negentig op de vrije markt als commerciële partij. Er bestaat volgens de rechtbank in deze zaak geen bijzondere zorgplicht voor corporaties. Als kopers zonder makelaar of juridische steun van corporaties huizen kopen, nemen zij daarmee grote risico’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden