Kopers sekspanden Geerts groot op Wallen

AMSTERDAM - De Amsterdamse broers Lambertus en Frank Pot, die een deel van het seksimperium van 'Dikke Charles' Geerts hebben gekocht, zijn al sinds de jaren tachtig grote spelers op de Wallen.Geerts, de 'Koning van de Wallen', heeft de laatste weken vijf van zijn panden voor enkele miljoenen euro verkocht aan de broers en hun twee zonen.

De koop kan echter nog worden teruggedraaid als de broers niet door de screening komen in het kader van de wet Bibob, waarmee de overheid malafide ondernemers kan weren. Van de seksbazen op de Wallen, is nog maar een klein deel gescreend, ongeveer een derde.

Frank en Lambertus Pot hebben al een groot aantal panden op de Wallen in onder meer de Sint Annendwarsstraat, de Oudekennissteeg, de Dollebegijnensteeg, de Trompetterssteeg, de Stoofsteeg, de Oudezijds Voorburgwal en de Oudezijds Achterburgwal. Ook elders in de binnenstad en buiten Amsterdam bezitten de broers nog panden.

De vijf panden, met dertien peeskamers, die de broers nu van Geerts hebben overgenomen, zitten in de Dollebegijnensteeg en Sint Annendwarsstraat.

Geerts, goed voor een kleine zestig ramen, heeft begin januari een vijfde van zijn bezittingen op de Wallen verkocht. De seksbaas ligt in de clinch met de gemeente, die hem en een aantal van zijn collega's verdenkt van criminele praktijken als witwassen.

Burgemeester Job Cohen liet eind november dubieuze bordeelexploitanten als Charles Geerts, Citon Chang en Bert 'Shout' Cirkel weten dat hun vergunningen definitief worden ingetrokken. Het gaat om 33 prostitutievergunningen; op één vergunning worden veelal verscheidene ramen geëxploiteerd.

Geerts vecht beslissing gemeente aan

Geerts heeft al aangekondigd dat hij 'de lafhartige beslissing van de gemeente' zijn raambordelen te sluiten tot de hoogste instantie zal aanvechten. Advocaat Han Jahae is druk bezig met een bezwaarschrift. ''Ik kan niet goed zien waarom Geerts zijn panden op de Wallen niet meer mag hebben. De gemeente voert allemaal oude bezwaren aan. Hij zou met zijn zaken drugsgelden witwassen. Dat vechten we aan. Op gedetailleerd niveau.''

Geerts wilde het liefst zijn panden aan zijn personeel verkopen - ''Hij wilde graag dat zijn personeel goed wordt verzorgd.'' - maar de gemeente zou daar een stokje voor hebben gestoken.

Waarom zou Geerts niet mogen en Pot wel? Jahae: ''Ik heb geen idee. Ik weet alleen dat er geen enkele grond is om Geerts te weren.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden