Kopers en sociale huurders kunnen elkaar niet luchten of zien

Het mengen van koopwoningen en sociale huur heeft helemaal niet de positieve uitwerking die er vaak van wordt verwacht. Bewoners, blijkt uit onderzoek, staan soms ronduit vijandig tegenover elkaar.

Ton Damen
Het mengen van koophuizen en sociale huurwoningen is bepaald geen garantie dat de bewoners harmonieus met elkaar omgaan. Beeld Floris Lok
Het mengen van koophuizen en sociale huurwoningen is bepaald geen garantie dat de bewoners harmonieus met elkaar omgaan.Beeld Floris Lok

Overlast, intimidatie, inbraken en opstandige hangjongeren. Het mengen van koophuizen en sociale huurwoningen is bepaald geen garantie dat de bewoners harmonieus met elkaar omgaan. Vooral als arme en rijke bewoners een tuin of gemeenschappelijke ruimte delen, ontstaan spanningen.

Dit concludeert Raymond Frederiks, student aan de Universiteit van Amsterdam, in een onderzoek. De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties vond zijn bevindingen zo interessant dat ze donderdag het thema vormen van het congres 'Gemengd wonen' bij corporatie Rochdale in Amsterdam.

Negatieve invloed
Frederiks conclusies passen goed bij eerder onderzoek van Barend Wind van de Universiteit van Tilburg, die stelde dat verkoop van corporatiewoningen geen positieve invloed heeft op de buurt. Een onderzoek van Conijn & Kramer uit 2010 stelde dat de sociale gevolgen van menging niet positief, maar volstrekt onduidelijk zijn.

Wethouder Laurens Ivens van Wonen zegt in een reactie het probleem bij die gemengde wooncomplexen te herkennen.

Frederiks deed onderzoek naar ervaringen van bewoners. Huurders en kopers, constateert hij, staan in gemengde wooncomplexen soms vijandig tegenover elkaar. De problemen worden groter naarmate (welgestelde) kopers en armere huurders elkaar vaker tegenkomen. 'Woningcorporaties moeten niet langer huurwoningen verkopen als die binnen wooncomplexen met veel gemeenschappelijke ruimten liggen.'

De verschillen tussen de typen bewoners vallen dan namelijk meer op. Bij Blok 47CD op IJburg was sprake van overlast, intimidatie, inbraken en opstandige hangjongeren. Ook waren er 'concrete bedreigingen'. Hoewel Frederiks zegt dat niet alle ervaringen in gemengde wooncomplexen slecht waren, signaleerde hij op meer plekken, zoals op Kattenburg en in de Banne, 'wij/zij-tegenstellingen'.

Conflicten
Redacteuren van het gemeentelijke tijdschrift Nul20 stuitten in een journalistiek onderzoek ook al op conflicten tussen kopers en sociale huurders in Blok19 op IJburg en complex Batavia op Sporenburg.

Frederiks' onderzoek staat haaks op wat tot nu toe werd gedacht. Het mengen van koop en sociale huur is de kurk waar de Amsterdamse volkshuisvesting op drijft. Een platform van woningcorporaties stelde vorig jaar nog dat het mengen sinds de jaren tachtig problematische segregatie in de volkshuisvesting heeft voorkomen. Ook alle wethouders Wonen in Amsterdam hebben dit onderschreven.

In 2006 schreef Frank Bijdendijk, destijds topman van Stadgenoot, over de rellen in de Franse banlieues dat die in Amsterdam nooit zouden gebeuren, dankzij het mengen van koop en sociale huur.

Complexniveau
Het gaat volgens Frederiks te ver om zijn onderzoek in verband te brengen met conclusies over deradicalisering, gettovorming en de aanslagen in Parijs. 'Mijn studie is gericht op wat er op complexniveau gebeurt als woningcorporaties huurwoningen verkopen.'

Wethouder Laurens Ivens: 'Mengen op complexniveau is vaak lastig doordat huurders en kopers andere belangen en verantwoordelijkheden hebben. We hebben afgesproken met huurders en corporaties dat we de vertegenwoordiging van huurders zullen verbeteren.' Wel blijft hij geloven in het mengen van wijken. 'Ons doel is vooral om in te zetten op gemengde buurten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden