Koper Nuon sterk in bruinkool

In Duitsland heeft Vattenfall vier bruinkoolcentrales en eigen bruinkoolmijnen. Foto EPA

AMSTERDAM - Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, dat Nuon wil kopen, is lang niet zo groen als de gemeente het doet voorkomen. Het bedrijf maakt voor een zeer groot deel gebruik van kolen, gas en kernenergie.

Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Carolien Gehrels (Bedrijven) op vragen van de gemeenteraad. Vattenfall produceert voor 46 procent energie uit fossiele brandstoffen en voor 28 procent uit kerncentrales. Voor 24 procent maakt Vattenfall stroom uit waterkracht. Hiermee hoort Vattenfall volgens Gehrels tot de top van duurzame energiebedrijven in Europa.

In Duitsland heeft Vattenfall vier bruinkoolcentrales en eigen bruinkoolmijnen.

Greenpeace in Duitsland heeft een zwartboek samengesteld over de activiteiten van Vattenfall. Om aan brandstof te komen, worden landschappen verwoest, dorpen platgewalst en mensen uit hun vertrouwde omgeving verdreven, schrijft Greenpeace. Volgens Gehrels doet Vattenfall van alles om de gevolgen van de bruinkoolwinning te verminderen. Zo is het aantal dorpen dat werd ontruimd sinds 2000 beperkt gebleven tot drie, met ongeveer duizend inwoners. Bij de oorspronkelijke berichten over de verkoop van Nuon sprak Gehrels over een 'goede green deal'. Dat baseert ze vooral op basis van de plannen van Vatttenfall.

In 2020 zal de helft van de energie duurzaam worden opgewekt, schrijft Gehrels. De helft komt dan van vernieuwbare bronnen van energie, zoals wind en water. De andere helft bestaat uit de verbranding van kolen, waarbij de CO2-uitstoot wordt opgevangen. In 2050 wil Vattenfall geheel CO2-neutraal zijn, zegt het bedrijf.

In de gemeenteraad is alleen de SP kritisch over de verkoop van Nuon aan Vattenfall. Volgens SP-raadslid Laurens Ivens is GroenLinks 'overgehaald' om in te stemmen met de verkoop door de instelling van een duurzaam energiefonds. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden