Update

Koosjer restaurant HaCarmel opnieuw belaagd

Het koosjere restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg, dat vorige maand nog door een Palestijnse man werd vernield, is opnieuw slachtoffer geworden van vandalisme. Het restaurant wil nu permanente politie- en camerabewaking.

Hanneloes Pen & David van Unen
Het restaurant op de Amstelveenseweg begin december, toen een ruit werd ingeslagen. Beeld anp
Het restaurant op de Amstelveenseweg begin december, toen een ruit werd ingeslagen.Beeld anp

Een raam is afgelopen weekend besmeurd met eieren en mayonaise.

De eigenaar van het restaurant, Sami Bar-on, trof de smurrie zondag aan bij het openen van zijn zaak. Hij heeft de substantie sindsdien laten zitten. "Ik maak het niet meer schoon. Het maakt toch niets uit. Het is hopeloos. Morgen zit het er weer en moet ik het weer schoonmaken," zegt Bar-on.

Aangifte van het vandalisme doet hij ook niet. "Dat is zonde van mijn tijd. Ik zit dan een paar uur op het politiebureau. Daar heb ik toch geen tijd voor."

Moedeloos
Hij wordt er zo langzamerhand moedeloos van. "Maar ik ben niet bang. Wel kwaad op justitie dat er nu weinig gebeurt. Die man die mijn ruiten heeft ingegooid, is kort na het incident alweer vrijgelaten."

Bar-ons restaurant wordt vaker getroffen door vandalisme, vertelt Bar-on. "Wekelijks wordt er tegen mijn ramen gespuugd. Nee, ik weet niet wie de mensen zijn die dat doen. Ik krijg daarnaast ook vaak anonieme telefoontjes. Dan wordt er 'Palestina vrij' geroepen of 'Allah Akbar'. Ze blijven soms bellen maar dan gooi ik gewoon steeds weer de telefoon neer."

Bar-on laat de smurrie op zijn zaak voorlopig zitten. Als een gebaar. Hoe zijn klanten daarop reageren? "Ach, wat moeten ze zeggen?"

Saleh A.
HaCarmel werd 7 december nog vernield. De 29-jarige Palestijn Saleh A., die in Damascus is geboren en met een tijdelijke verblijfstatus in Amsterdam woont, sloeg met een knuppel de ruiten van zijn restaurant in. Agenten besproeiden de man met pepperspray en voerden hem af.

De zaak werd de dagen erop bezocht door verschillende politici en de Israelische ambassadeur. Er kwamen steunbetuigingen en bossen bloemen binnen. HaCarmel is een van de weinig koosjere restaurants in de stad met herkenbare Hebreeuwse belettering.

Geen terreur
Het Openbaar Ministerie besloot A. alleen te vervolgen voor diefstal van een vlag en vernieling, niet voor terreur. "Inbraak noemen ze het. Inbraak! Dat is toch belachelijk," zegt Bar-on.

De rechtbank gelastte vorige maand wel dat de psyche van A. nader moet worden onderzocht.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden