Plus

Koosjer eten bij HaCarmel: 'Die vlag blijft'

De glasscherven liggen zondagmiddag nog verspreid over de vloer, een medewerker van het restaurant veegt ze op. Daarna loopt hij naar buiten met een Israëlische vlag en hangt die op boven de deur. 

Eigenaar Sami Bar-on bij zijn zaak aan de Amstelveenseweg. Beeld Dingena Mol
Eigenaar Sami Bar-on bij zijn zaak aan de Amstelveenseweg.Beeld Dingena Mol

Het is een aanzienlijk groter exemplaar dan de vorige vlag. "Dan kan de dader het nog beter zien. Ik pik dit niet," zegt Sami Bar-On, eigenaar van HaCarmel aan de Amstelveenseweg.

Het koosjere restaurant HaCarmel in Zuid is donderdagnacht weer slachtoffer geworden van vandalisme. Er sneuvelde opnieuw een ruit. De gemeente heeft nu besloten 'de komende weken' camera's op te hangen.

Buiten staan zeven Franse toeristen - waarvan sommigen met keppel - naar het gebroken raam te staren. Als ze horen dat het de derde keer is dat het restaurant is getroffen, zijn ze ervan overtuigd dat hier racisme in het spel is.

Racisme
Hichem Bouhlel (31), de enige moslim in de vriendengroep, heeft niet eerder over antisemitische aanvallen in Amsterdam gehoord. "Ik ben geschokt. Dit moet racisme zijn. Vooral als ik hoor dat het een keer is gedaan door een man gehuld in Palestijnse sjaal."

De mannen uit Parijs zijn wel wat gewend. "In Parijs loop ik gewoon met mijn keppel op, alleen in bepaalde buurten doe ik mijn capuchon erover. Hier zijn we met zijn zevenen dus dan heb ik die capuchon niet nodig," zegt Jeremy Lewartowski (33).

"Dit gebeurt ook in Parijs, alleen dan schrijven de kranten er niet meer over," zegt Damien Rotnemer (29). Benjamin Nakache (31) knikt. "Maar het incident beïnvloedt ons niet. Kijk maar: we zitten hier met een smile aan tafel."

De winkel naast het restaurant heeft de dader op beeld. Op beelden van de camera's boven die boven de winkel hangen is te zien dat een man rond twee uur 's nachts naar het restaurant komt gelopen en een zwiep geeft met een steen. De beelden zijn inmiddels aan de politie verstrekt.

Geen terreur
HaCarmel krijgt nu voor enkele weken camerabewaking. Bar-On: "Maar waarom zeggen ze in de media dat het maar voor enkele weken is? Dan wachten die jongens toch totdat die paar weken voorbij zijn. Ik snap het niet. De gemeente wil dit incident bovendien niet terreur noemen. Bij terreur moeten zij betalen. Nu heet het vernieling en gaat mijn premie omhoog."

HaCarmel bestaat bijna twintig jaar. Toen vijftien jaar geleden een jongen de deur opende en Allahu Akbar schreeuwde, heeft Bar-On de deur op slot gedaan. Hij kijkt nu eerst wie hij binnenlaat.

Mayo en eieren
Zondagmiddag komen twee mannen uit Antwerpen een hapje eten. Ze kregen via een whatsapp-bericht te horen dat het restaurant voor de derde keer is belaagd. Afgelopen december vernielde een 29-jarige man uit Damascus met een hamer een ruit en in januari werd het raam door onbekenden besmeurd met mayonaise en eieren.

De twee Joodse mannen zijn speciaal gekomen om hun steun te betuigen. "Amsterdam staat bekend om zijn openheid en dan hoor je ineens dat er een probleem is over een Israëlische vlag. We zijn hier om het restaurant en de gemeenschap te steunen. In Antwerpen wordt soms ook wel antisemitische graffiti aangetroffen. Maar het is niet zo ernstig dat er ruiten worden ingegooid. Maar in Antwerpen wonen ook meer Joden," zegt Tulli Padua. "Hier is het wachten op de volgende keer."

Eigenaar Sami Bar-on met gasten uit Antwerpen. Beeld Dingena Mol
Eigenaar Sami Bar-on met gasten uit Antwerpen.Beeld Dingena Mol

Na de eerste vernieling in december kreeg Bar-On tal van kaartjes en bloemen als steunbetuiging binnen. Hij laat een plastic tas vol kaartjes en brieven zien. 'Dit soort laffe en zinloze antisemitische aanvallen mogen nooit getolereerd worden,' schrijft een gezin uit Eindhoven.

Niet zielig
Bar-On: "Ik kreeg een telefoontje van iemand die mijn ruit wilde betalen. Hij vond het zo erg. Een oud-veteraan belde me en bood 24 uurs bewaking aan. Maar ik zei dat het allemaal niet hoefde. Ik ben niet zielig of arm."

Een toezichthouder is net klaar met de inspectie van het koosjere eten. Hij komt in meer zaken in de stad. Hij heeft niet gehoord over andere Israëlische zaken die belaagd worden. "Maar deze zaak heeft een vlag. Ze zitten bovendien in een buurt dichtbij de stad," zegt de toezichthouder die niet met zijn naam op internet wil.

De vlag dan maar weghalen? "Nééé," roept Bar-On keihard. "Dat wil ik niet. Soms bellen Joodse klanten me op en vragen: 'Heb je die vlag nou nog buiten hangen? Ja? Dan komen we niet.' Maar die vlag blijft."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden