PlusColumn

Koos is de buitenstaander

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Vondelpark, het hondenveldje. Een man, met een vervelend nuffig hondje, spreekt mij daar vaak aan om mij te overhoren over mijn columns (ik heb nog nooit een voldoende bij hem gehaald), maar omdat ik vind dat ik de laatste tijd genoeg verkeerde antwoorden heb gegeven, mijd ik hem welbewust. Daar laat hij zich niet door uit het veld slaan. Hij gaat ferm naast mij staan en zegt: "Uw hondje wil niet spelen hè, met andere honden?"

"Hij is net als ik, hij wil alleen met aardige honden spelen."

"Denkt u dat andere honden hem niet sympathiek vinden?"

"Ik hoop dat andere honden hem onsympathiek vinden, want hij heeft een rotkarakter!"

De man blijft stoïcijns. Geen lachje, geen geïrriteerd wenkbrauwtje dat opgetrokken wordt, geen kuchje, niets. Wel stilte, wat ik als een plusje voor mij bijschrijf.

Feit is, dat hij gelijk heeft. Koos wil wel spelen, maar geen hond wil hem achterna zitten. Hij doet zijn best, maar de andere honden betrekken hem niet in hun spel.

Ik voel de man broeden terwijl ik vergeefs een stokje weggooi waar Koos niet achteraan gaat. Opeens heeft de man het gevonden.

"Uw hond is de buitenstaander. De vreemdeling. Misschien wel door zijn uiterlijk. Dat weten we natuurlijk niet. Maar ze willen hem niet. Daarom wil, denk ik, niemand met hem spelen."

Hij laat de zin hangen.

"Nou," antwoord ik, "ik weet waar hij vandaan komt. Hele chique familie. Thuis wil hij een bord en mes en vork, uit z'n voederbak wenst mijnheer niet te eten."

Ik verwachtte een klein beleefdheidslachje, maar de man vindt het leuker om nog zuurder te kijken. Hij begint enigszins te wiebelen omdat hij niet te snel wil ontbranden. Dan zegt hij: "Je zou de andere honden wel willen toeschreeuwen: toe, speel met de hond van mijnheer Holman! Maar ze mogen hem niet. Dat is heel zielig, vind ik. Heel zielig. Tja, wat zou je daar aan kunnen doen?"

Hij geeft geen antwoord op zijn eigen vraag. Hij heeft mij weer in een examensituatie gedwongen. Oké, ik zal hem antwoorden.

"Nou, als niemand met hem wil spelen, gaat Koos terug naar het asiel. Daar zit ik trouwens toch over na te denken. Ik vind mijn eigen hond namelijk ook naar om te zien. Die chihuahua van u straalt een en al hartelijkheid uit, maar Koos... Nee, die gaat weg.Vanmiddag al."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden