Koos dichter Bredero zelf zijn 'ellendich lot'?

Het is een hevig liefdesverdriet ­geweest dat ervoor zorgde dat de vreugde en de relativering uit het leven van Bredero verdwenen.

Bredero, door Hendrik Willem Caspari (ca. 1815) Beeld Stadsarchief

Sterker nog: dat de beroemde Amsterdamse dichter in 1618 al op 33-jarige leeftijd sterft, komt waarschijnlijk door zelfmoord.

Tot die conclusie komt literair historicus René van Stipriaan in zijn boek De Hartenjager. "Helemaal zeker zullen we het niet weten," zegt Van Stipriaan, "maar meerdere bronnen wijzen op een tragische dood."

Over het leven van Bredero is vrij weinig bekend. Van Stipriaan komt onder meer tot zijn conclusie op basis van Bredero's eigen werk en een analyse van lofdichten die na zijn dood zijn verschenen. ­Bredero staat vooral bekend vanwege de luchtigheid in zijn werk, maar zijn tijdgenoten suggereren een verbitterd levenseinde.

Wanhopig gedicht
In 1618 heeft Bredero een vrijage met de jonge wees Magdalena Stockmans. Er is echter een rivaal: de oudere en rijkere Isaac van der Voort. Bredero kan zich er niet bij neerleggen dat Magdalena besluit met hem te trouwen.

Als ze met Van der Voort is getrouwd, stuurt Bredero haar een wanhopig ­gedicht waarin hij zich 'd'aldderdroeffste man' noemt die ooit geleefd heeft. Daarna begint hij aan het toneelstuk Angeniet, waarin hij in de laatste pagina's zinspeelt op zelfmoord als 'ellendich lot'.

Dat toneelstuk voltooit hij niet, het wordt na zijn dood afgemaakt door Jan Janszoon Starter, die benadrukt dat het werk autobiografisch is. Ook voert hij de geest van Bredero op, die laat weten in de dood eindelijk 'groote rust voor mijn ghemoedt' te hebben gevonden.

Donderdag is het 400 jaar geleden dat Gerbrandt Adriaenszoon Bredero op 33-jarige leeftijd stierf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden