Update

Koopzondag in heel Amsterdam

Sinds de invoering van de nieuwe regels kampen sommige van de kleine bedrijven met 30 procent omzetverlies. Foto ANP

AMSTERDAM - In heel Amsterdam mogen de winkels iedere zondag open. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam donderdagmiddag bepaald. Een groep winkeliers tekende vergeefs protest aan tegen het besluit om de hele stad tot toeristisch gebied te verklaren, op basis waarvan de winkels in de hele stad open mogen zijn.

Gemeenten die zich als toeristisch bestempelen en zo meer dan twaalf koopzondagen per jaar mogelijk maken, zijn op basis van de Winkeltijdenwet niet verplicht 'zich te beperken tot die gebieden in de gemeente waarvan de toeristische aantrekkingskracht vaststaat', constateert de rechter in zijn vonnis. Amsterdam mag daarom zijn hele grondgebied toeristisch noemen en hoeft zich niet tot de binnenstad te beperken.

Vorig jaar haalde de rechter tot twee keer toe een streep door het besluit van het stadsdeel Amsterdam-Noord om zichzelf als toeristisch te bestempelen. Voor heel Amsterdam staat de rechter dat nu wel toe.

Het vonnis kan volgens advocaat Thomas van Vugt, die namens de winkeliers protest aantekende, betekenen dat andere steden het voorbeeld van Amsterdam volgen. Hij wijst op Rotterdam, waar wethouder Dominic Schrijer dat al heeft aangekondigd.

De rechter erkent dat de mogelijkheid om in een gemeente meer dan twaalf koopzondagen toe te staan op basis van relevant toerisme in slechts een deel van die gemeente 'merkwaardige gevolgen kan hebben'. Gemeenten zonder toerisme zouden na fusie met een wel toeristische gemeente wekelijkse koopzondagen kunnen toestaan. De rechter vindt het echter niet zijn taak 'de Winkeltijdenwet op dit punt te corrigeren'.

Advocaat Van Vugt: ''De winkeliers voor wie ik optreed hebben te maken met een Winkeltijdenwet die ook volgens de rechter niet deugt. De Tweede Kamer moet zich hier over buigen. De regels rond toeristische gebieden zijn bron van onduidelijkheid.'' Ook vakbond CNV Dienstenbond pleit voor aanscherping van de wet. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden