Kooplieden Waterlooplein dreigen met juridische stappen

De gemeente Amsterdam heeft zonder overleg opslagruimten van marktkooplieden van de Waterloopleinmarkt stopgezet. FNV Zelfstandigen laat woensdag in een brief weten dat de gemeente tot 6 mei krijgt om de 41 opzegbrieven in te trekken.

De gemeente heeft zonder overleg opslagruimten van marktkooplieden van de Waterloopleinmarkt stopgezet.Beeld ANP Kippa

Als de gemeente dat niet doet, stapt FNV Zelfstandigen namens de marktkooplieden naar de rechter. 

Op 27 december 2019 zegde de gemeente alle contracten van de opslagruimten op, vanwege de herinrichting van het Waterlooplein. De marktkooplieden werden hier niet van tevoren van op de hoogte gesteld. Er werd ook niet aangegeven hoe zij bezwaar konden maken.

Losse schroeven

Henk van der Schaft, projectleider FNV Zelfstandigen, vindt de opzeggingen onacceptabel. “Het sloeg in als een bom bij de marktkooplieden, die zich bij ons hebben verenigd. Hun hele bestaan stond daarmee in één klap op losse schroeven. Het is een grove schande dat zij vervolgens ook nog onder druk werden gezet te tekenen om een paar maanden langer te mogen blijven, zonder enige rechten of compensatie.”

Als de marktkooplieden niet op de juiste manier bezwaar aantekenen, wordt de huur per 1 juni opgezegd. Van der Schaft wil met de gemeente in gesprek om nieuwe afspraken te maken.

Het intrekken van de opzegbrieven is wel een vereiste, anders volgen juridische stappen, laat Van der Schaft weten.

Tijdelijke markt

De gemeente en de kooplui staan al langer op gespannen voet wat betreft de herinrichting van het plein. De bekende marktkramen moeten deels plaatsmaken voor winkels en horeca. Eerder werd bekend dat zo’n honderd van de driehonderd standplaatsen ingeleverd moeten worden. 

De gemeente bevestigt dat de problematiek al langer speelt. Een woordvoerder van stadsdeel Centrum zegt dat de brief al verwacht werd. “Het komt niet uit de lucht vallen, we hadden al over de plannen van de FNV gehoord.” 

De woordvoerder laat weten dat de gemeente in oktober 2020 aan de herinrichting van het Waterlooplein wil beginnen, maar de bestaande marktactiviteit wel zoveel mogelijk wil voortzetten. Daarom zal er vanaf oktober een tijdelijke markt ingesteld worden. Na de herinrichting komen er 34 nieuwe boxen vrij. 33 van de 41 marktlieden hebben in ieder geval recht op een daarvan. “Zij hadden een overeenkomst voor onbepaalde tijd, de rest niet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden